Световната банка отпуска 630 милиона долара за предотвратяване на глада в северноафрикански страни

  • 01 юли 2022 14:40

  • 412
  • 3
Световната банка отпуска 630 милиона долара за предотвратяване на глада в северноафрикански страни
© Getty (архив)

Световната банка одобри заем от 500 милиона долара за Египет, за да подпомогне финансирането на покупките на пшеница, затруднени от резките скокове в цената на зърнената култура. Това съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на изявление на банката, предаде БТА.

Средствата, одобрени снощи от Съвета на изпълнителните директори на Световната банка, имат за цел да подкрепят усилията на Египет да осигури субсидирани цени на хляба за най-бедните и уязвими домакинства.

От цялото население на страната, възлизащо на 102,3 милиона души към 2020 г. (по данни на Световната банка) около 70 милиона египтяни разчитат на субсидиран от правителството хляб, приготвен предимно от вносна пшеница. Около една трета от населението на страната живее в бедност, сочат статистическите данни.

 "Предприетият от Световната банка ход идва в много критичен момент, когато продоволствената сигурност на много страни е застрашена от войната в Украйна", каза Марина Уес, директор на банката за Египет, Йемен и Джибути.

ООН: Заради войната в Украйна се задълбочава проблемът с глада по света

По-рано Световната банка обяви, че е одобрила заем от 130 милиона долара за Тунис.. Чрез него страната ще финансира жизненоважния внос на мека пшеница, както и ще предостави спешна подкрепа за покриване на вноса на ечемик, необходим в животновъдството.

Тунис страда от тежка финансова криза, поради която кораби с пшеница остават закотвени в пристанищата в продължение на седмици, тъй като страната не разполага с налични средства, за да се разплати с доставчиците.

Централната банка на Тунис обяви, че отпуснатият заем има за цел да намали негативното въздействие от войната в Украйна.

Валери Зайцев
412 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
дааа

2022.07.06 | 09:44

3
и 200 пъти повече за войната в укрлайна
kk

2022.07.01 | 15:33

2
ha taka otpuskaite miliardi za maimunite deto se kucat po 10 pati a za balgarskite deca po 40 lv na mesec prestapnici
Просто култово :)

2022.07.01 | 15:05

1
За дечицата в Африка, които БУКВАЛНО нямат вода и храна - 600 милиона долара... За нацистите/фашистите в Украйна, които са си татуирали по телата св*ас*ти*ки, портрети/цитати на/с Хи*тл*ер - 40 МИЛИАРДА долара... Голям среден пръст за 4-тия Райх, в който живеем, още по-голям и за главата на змея, който го предвожда - САЩ... :)

Добави коментар

Водещи новини