Африканските лидери одобряват нова пътна карта за справяне с кризата в образованието

  • 30 юни 2022 22:57

  • 549
  • 0
Африканските лидери одобряват нова пътна карта за справяне с кризата в образованието
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Министрите на финансите и образованието от Западна и Централна Африка призоваха за спешни реформи в образованието за по-добър достъп до качествено образование за младите хора в целия регион, съобщава БТА.

Те подчертаха, че разширяването на образователните реформи ще изисква силно лидерство, стабилно управление, по-добро прилагане и повече инвестиции в интервенции с голямо въздействие, както и подход, обхващащ цялото общество и правителството.

Това беше в съвместен призив за действие, одобрен в края на еднодневна среща в Акра за новата регионална образователна стратегия на Световната банка „От училище до работни места: Пътешествие за младите хора от Западна и Централна Африка“.

Африканският съюз иска да накара Русия и Украйна да разблокират износа на зърно

Стратегията предостави пътна карта за инвестиции за подобряване на обучението и подпомагане на младите хора с правилните умения за достъп до перспективни работни места.

По отношение на основното образование министрите се ангажираха да намалят функционалната неграмотност сред обучаваните, като изразиха загриженост относно 10-годишните, които не могат да четат и разбират кратък текст, което засяга повече от 80% от децата в региона.

Що се отнася до средното и висшето образование, бе решено да се обърне внимание на увеличаването на приема на момичета в гимназиите, подобряване на записването им във висше образование, особено в областта на научно-технологичното инженерство и математика и други дисциплини, свързани с пазарите на труда в региона, и да се наблюдават съответните показатели за проследяване на напредъка.

Признавайки, че основната отговорност за прилагането на образователните реформи е на правителствата, министрите подчертаха значението на адаптирането на приоритетите на регионалната образователна стратегия на Световната банка към контекста на различните държави и превръщането им в реални инвестиции и действия на място.

Г-н Усман Диагана, вицепрезидент на Световната банка за Западна и Централна Африка, каза, че страните са се ангажирали да се справят с предизвикателствата в образователната система и че Световната банка ще се мобилизира да ги подкрепи чрез финансиране и експертни съвети.

Той каза, че в момента Световната банка подкрепя региона с 3,1 милиарда долара в образователния сектор от основно до по-високо ниво, като надеждата е сумата да се удвои до 2025 г.

Той обяви предстоящата конференция на 7 юли 2022 г. в Сенегал, на която ще се обсъди финансирането от Световната банка за Африка за следващите три години.

Подкрепата, каза той, ще се съсредоточи върху четири области – енергетика, селско стопанство, образование и дигитализация, като параметрите са свързани с постигането на цялостни и ефективни резултати в областта на образованието в региона.

На срещата присъстваха министри от 18 държави, както и представители на регионални организации за развитие и партньори, включително Международния детски фонд за спешни случаи на ООН, ЮНЕСКО, Службата на Обединеното кралство за външно развитие и общността на нациите, Американската агенция за международно развитие и Японската агенция за международно сътрудничество.

Мая Йорданова
549 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини