Протести в Тунис

  • 18 юни 2022 15:53

  • 4093
  • 0
Протести в Тунис
© gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

Хиляди протестиращи излязоха по улиците на Тунис днес, за да покажат съпротивата си срещу провеждането на референдум за нова конституция, който би заздравил хватката върху властта на президента Каис Сайед, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Начело на протеста е  Абир Муси, лидерът на Свободната конституционна партия и той отразява нарастващата съпротива срещу Сайед, откакто той иззе правомощията на изпълнителната власт миналата година, разпусна парламента и започна да управлява чрез декрет в ход, който противниците му наричат преврат. Хиляди протестиращи в столицата се придвижиха от площад "Баб Суйка" към площад "Касба", развявайки тунизийски знамена и скандирайки лозунги като: "Ние искаме да си върнем отвлечената страна".

Президентът на Тунис се опитва да разпусне Висшия съдебен съвет

Сайед иска да промени конституцията, за да осигури повече правомощия на президента на фона на икономически срив и опасения, че предстои криза на публичните финанси. Той възнамерява да подложи новата конституция на гласуване на референдум на 25 юли.

Неговите поддръжници казват, че той се противопоставя на сили от елита, чиито небрежност и корупция са обрекли Тунис на десетилетие на политическа парализа и икономическа стагнация. Въпреки това почти всички политически партии в Тунис, както и влиятелния профсъюз Общ съюз на трудещите се в Тунис, отхвърлят предложения референдум.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4093 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини