Кралят на Белгия върна маска на ДР Конго като символичен жест

  • 09 юни 2022 14:14

  • 594
  • 1
Кралят на Белгия върна маска на ДР Конго като символичен жест
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Кралят на Белгия Филип върна традиционна маска на Демократична република Конго по време на първата си визита в бившата белгийска колония, където много хора все още са разгневени от отказа на Белгия да се извини за своето продължило десетилетия брутално управление на страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според някои оценки убийства, глад и болести са причинили смъртта на до 10 милиона конгоанци само през първите 23 години на белгийското управление, продължило от 1885 г. до 1960 г., след като Крал Леополд Втори обявява Свободната конгоанска държава за свое лично владение, припомня Ройтерс. Села, които не са успявали да изпълнят квотите за събиране на каучук, са били принудени по това време да предадат на властите отрязани ръце вместо несъбрания каучук.

През 2020 г. Филип стана първият белгийски официален представител, изразил съжаление за "страданията и униженията", причинени на Конго. Но той не се извини и някои конгоанци поискаха се той да го направи по време на първата му визита, откакто той пое трона през 2013 г.

Президентът на Конго Феликс Чисекеди и много други политици приветстваха визитата на краля и изразиха надежда, че тя ще доведе до инвестиции и ще поднови фокуса върху конфликта в източната част на страната.

По време на визитата си крал Филип даде на Националния музей на Конго церемониалната маска на народа суку, като каза, че това е "безсрочен заем", предоставен на музея. От десетилетия маската се намираше в белгийския Кралски музей за Централна Африка.

"Тук съм, за да ви върна тази изключителна творба, за да могат конгоанците да я открият и да ѝ се възхищават", каза Филип на съвместна изява с Чесекеди. "Това бележи символичното начало на укрепването на културното съдействие между Белгия и Конго", добави той.

Белгия изрази дълбоко съжаление за колониалната история на Конго

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
594 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.06.10 | 09:22

1
ВЧЕРА БЯХА ОСЪДЕНИ НА СМЪРТ ДВАМА БРИТАНСКИ ТЕРОРИСТИ И ЕДИН МАРОКАНЕЦ.СЛАВА НА ДНР!

Добави коментар

Водещи новини