В Египет осуетиха терористичен акт

  • 08 май 2022 06:38

  • 1073
  • 0
В Египет осуетиха терористичен акт
© Getty Images (архив)

Египетската армия е предотвратила терористично нападение срещу водна помпена станция източно от Суецкия канал в Северен Синай, съобщиха въоръжените сили на страната, цитирани от в. "Ал Ахрам". Десетима войници и един един офицер са били убити, а петима са ранени. Част от терористите, които са успели да избягат, са преследвани и обсадени в отдалечен изолиран район на Синай. 

Това е една от най-смъртоносните атаки срещу египетската армия през последните години. До момента никой не е поел отговорност за нея.

Президентът на страната Абдел Фатах ас Сиси изказа съболезнования на семействата на загиналите и заяви, че "тези предателски терористични актове няма да разклатят решимостта на синовете на нацията и въоръжените сили да изкоренят напълно тероризма".

Египет екзекутира 15 души, осъдени на смърт за тероризъм

Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Йордания заклеймиха терористичния акт. Нападението беше осъдено остро и от ЕС.

Европейският съюз подкрепя Египет в борбата му с екстремизма, написа в Туитър еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархей. 

Броят на терористичните нападения в Северен Синай намалява от 2013 година насам след редица успешни операции на египетските сили за сигурност, отбелязва БТА. Атаките са насочени най-вече срещу органите на реда и по-специално срещу контролни пунктове. 

Според информацията при специални операции в района са убити хиляди терористи. 

Владимир Василев
1073 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини