Два нови подварианта на Омикрон предизвикват скок на COVID случаите в Южна Африка

  • 04 май 2022 22:48

  • 1871
  • 3
Два нови подварианта на Омикрон предизвикват скок на COVID случаите в Южна Африка
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Два нови подварианта на Омикрон водят до увеличаване на случаите на COVID-19 в Южна Африка, съобщи в сряда Световната здравна организация, подчертавайки важността на тестването за наблюдение на вирусните мутации и разпространението им, съобщава БНР.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 796

Силно мутиралият и силно предаващ се вариант Омикрон, който беше открит за първи път в Южна Африка през ноември миналата година и бързо се разпространи в световен мащаб, сега е доминиращият вариант, който представлява почти всички нови случаи на коронавируса.

Нови разновидности на Омикрон преодоляват естествения имунитет и ваксините

Отдавна е известно, че Omicron има няколко подварианта, като BA.2 е най-доминиращ.

Сега обаче южноафриканските учени, които първи идентифицираха Омикрон, посочват два други подварианта - BA.4 и BA.5, "като причина за скок на случаите на COVID-19" в страната, заяви за пресата шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус.

В последния си епидемиологичен доклад здравната агенция на ООН посочи, че подлиниите на Омикрон "са придобили няколко допълнителни мутации, които могат да повлияят на техните характеристики".

Според Тедрос Гебрейесус обаче е "твърде рано да се каже дали тези нови подварианти могат да причинят по-тежко заболяване от другите подварианти на Омикрон".

Той подчерта, че "ранните данни показват, че Covid ваксинацията продължава да защитава срещу тежки заболявания и смърт".

С общ брой лабораторно потвърдени случаи от близо 3,8 милиона и повече от 100 000 смъртни случая, COVID-19 удари Южна Африка по-силно от всяка друга страна на континента. Държавата, в която по-малко от 45% от пълнолетните са получили две ваксини срещу COVID-19, отбеляза рязък спад на заразените с коронавирус през март. В началото на април в страната бяха премахнато всички противоепидемични ограничения, но оттогава насам COVID случаите отново нараснаха, като през последната седмица скочиха с близо 50%, според данните на СЗО.

СЗО официално е регистрирала над 6,2 милиона смъртни случая от Covid-19 по целия свят от началото на пандемията, но се смята, че истинският брой е далеч по-висок. Броят на новосъобщените заразени и на смъртните случаи сега намалява в световен мащаб и вече е спаднал до най-ниското си ниво от март 2020 г.

Но Тедрос Гебрейесус предупреди, че "тези тенденции, макар и добре дошли, не разказват цялата история“, като посочи, че съобщените случаи нарастват в Америка и Африка в резултат на "подварианти на Омикрон".

СЗО също така предупреди, че намаляващите глобални Covid данни могат да са резултат от значителни съкращения в тестовете за коронавируса.

"Подвариантите BA.4 и BA.5 бяха идентифицирани, защото Южна Африка все още извършва жизненоважното генетично секвениране, което много други страни са спрели да правят“, посочи шефът на СЗО и добави: "В много страни ние по същество сме слепи за това как вирусът мутира и не знаем какво предстои".

Мая Йорданова
1871 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.05.05 | 10:52

3
Айдеее, не издържаха пЛандемиците. Стига са лапали парички производителите на оръжия. Сега е пак ред на бигфарма мафията да захлеби. Ще ни затворят като нищо. Киро Дебило ще ни изтъргува като стой та гледай.

2022.05.05 | 10:49

2
Ако не беше войната в украйна, със шеста доза щяха да ви бучат. Путин ги върна едно ниво назад в поробването на човечеството. Но тия няма да се откажат, докато не осъзнаете, че вие сте жертвата.
kiro gela

2022.05.05 | 01:21

1
Не са 2 а 22 б*Оклуци

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини