Разходите за субсидии в Мароко скачат до 3,2 милиарда долара

  • 18 април 2022 19:27

  • 698
  • 0
Разходите за субсидии в Мароко скачат до 3,2 милиарда долара
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Мароко очаква разходите за субсидии за мека пшеница, газ за готвене и захар да се увеличат до 32 милиарда дирхама (3,2 милиарда долара) спрямо 21 милиарда дирхама миналата година заради скока на международните цени. Това заяви днес премиерът Азиз Ахануш, цитиран от БТА.

Правителството е отделило 17 милиарда дирхама от бюджета за субсидии  и дефицитът ще бъде компенсиран с по-високи данъци върху приходите, заяви премиерът. 

Египет купува 350 000 тона пшеница от европейски държави

Досега не сме прибягвали към допълнителни кредити или използването на линия за осигуряване на ликвидност, коментира той, добавяйки, че данъчните приходи са нараснали с една четвърт в края на февруари спрямо същия период на миналата година.

Централната банка обяви миналия месец, че данъчният дефицит на Мароко ще остане непроменен на равнище от 6,3 на сто, позовавайки се на увеличените продажби на фосфати.

Правителството очаква растежът тази година да бъде 1,7 на сто спрямо 7,3 на сто миналата година, след като най-лошата суша от десетилетия доведе до спад на селскостопанското производство. 

Земеделското министерство обяви, че 53 на сто от плантациите с пшеница са били загубени заради сушата този сезон.

Мароко сложи край на субсидиите за дизел и бензин през 2015 г., но предложи помощ на транспортните оператори като шофьори на камиони и таксиметрови водачи, за да се справят с влиянието на по-високите цени.

Властите предоставиха и 2 милиарда дирхама за засегнатия от пандемията туристически сектор и 10 милиарда дирхама, за да подпомогнат фермерите да се справят с последствията от сушата. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
698 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини