ЕС дава на Египет 100 милиона евро, за да се справи със скока на цените заради войната в Украйна

  • 07 април 2022 23:05

  • 2371
  • 6
ЕС дава на Египет 100 милиона евро, за да се справи със скока на цените заради войната в Украйна
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Европейският съюз (ЕС) ще предостави на Египет 100 милиона евро, които да помогнат на северноафриканската страна да се справи с увеличението на цените заради войната в Украйна, обяви ръководителят на Делегацията на ЕС в Кайро Кристиан Бергер, цитиран от БТА.

"ЕС застава зад партньорите си в тези тежки времена на икономически трудности, причинени от руската агресия", се посочва в изявление на Бергер. 

Египет забрани износа и на готварско олио и царевица

"Египет може да разчита на сто милиона евро, които да го подпомогнат в ролята му на регионален център за хранителни продукти", написа в Туитър европейският комисар по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархей след телефонен разговор с египетския външен министър Самех Шукри. 

В разговор с френския си колега Жан-Ив льо Дриан в началото на април Шукри поиска от Франция в ролята й на ротационен председател на Съвета на ЕС икономическа и политическа помощ за смекчаване на последиците от войната. 

Миналия месец северноафриканската държава официално поиска подкрепа от Международния валутен фонд (МВФ), за да успее да осъществи програмата си за икономически реформи и развитие на фона на световната криза.

Според доклад на базираната в Кайро неправителствена организация Форум за развитие и права на човека Египет е една от най-тежко засегнатите от конфликта държави, тъй като хранителната й сигурност в голяма степен зависи от вноса на зърно, предимно от Русия и Украйна. 

Цените на пшеницата и готварското олио в арабската страна се увеличиха съответно със 17 и 10 процента, което все още е по-ниско в сравнение с други държави. Скокът на цените на месото и месните продукти обаче надвишава ръста на глобалните цени. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2371 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2022.04.08 | 11:50

6
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИ
Генади

2022.04.08 | 09:17

5
Имаме. Даваме. Къде е проблема. И олио си имаме. И зърно. И тоалетна хартия. И каски. И бронежилетси.. Е нямаме самолети . Но и това ще стане . 2030 година може би. А. И мотики нямаме. но защо ли са ни. То по магазините има всичко. Внос.
Да

2022.04.08 | 08:26

4
И ние като членка на ЕС, участваме в даването на тези пари! Щото сме много богати. Много сме ларж. Над нещата сме, както се казва. А между другото да попитаме, защо в украйна един литър нафта е два лева, литър олио пак е два лева, хлябът е доста под един лев? Нали те са във война? Не ние! Не Египет! Аз съм европейски гражданин и искам тези пари да отидат при европейци в неравностойно положение, а не в Египет. Защо никой не пита европейците, какво биха искали? Дано по-бързо се разпадне този съюз, защото е пълен провал.
анааа

2022.04.08 | 08:04

3
за такива глупости пръскат парите на еврогейците...
Майтапчи Йово

2022.04.08 | 01:33

2
ЕвроГейците пак си купуват индулгенция:)))!

2022.04.08 | 00:38

1
Думи нямам честно !!! Просто не ми се коментира . ВЕДНАГА ТРЯБВА ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ ТОЗИ ОЕ-ДЕ-РАСТКИ СЪЮЗ

Добави коментар

Водещи новини