Взрив на нефтопровод в Нигерия

  • 14 март 2022 17:50

  • 2162
  • 2
Взрив на нефтопровод в Нигерия
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

В нефтопровод, собственост на италианската енергийна компания Eni, в южната част на Нигерия избухна експлозия, съобщи АФП, цитирана от DarikNews.

Инцидентът е станал в щата Байелса, главния нефтодобивен регион на Нигерия, който е водещ в отрасъла в Африка. По предварителни данни нефтопроводът в близост до находището Нембе е бил повреден, което е довело до намаляване на износа на петрол от терминала Брас с 25 000 барела на ден.

Контролираната от Eni компания Naoc заяви, че кладенците са били затворени веднага след експлозията, но на мястото е имало значителен разлив на нефт. Eni все още не е оповестила подробности за инцидента. Това е вторият взрив в инфраструктурата на компанията през последния месец.

Най-малко 60 загинали при взрив в нелегална мина в Буркина Фасо

Инциденти с разливи в Нигерия, където производството е съсредоточено в ръцете на американски, френски и италиански компании, се случват редовно. Като правило основните причини са недостатъчната екологична безопасност от страна на компаниите и дейността на престъпни групи, които извършват неразрешено изтегляне на нефт от тръбопроводите.

САЩ внасят до една четвърт от петрола си от страните в Гвинейския залив, включително Нигерия.

Теодора Павлова
2162 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Еми...

2022.03.14 | 18:17

1
Гнусната русня започва да тероризира цял свят.
Йдкфуж

2022.03.15 | 13:03

2
Тъпанар

Добави коментар

Водещи новини