Жени встъпиха в длъжност като съдии в Държавния съвет на Египет

  • 06 март 2022 18:22

  • 609
  • 0
Жени встъпиха в длъжност като съдии в Държавния съвет на Египет
© БТА
Слушай новината Слушай новината

Общо 98 жени встъпиха в длъжност като съдии в Държавния съвет на Египет, съобщи онлайн изданието "Иджиптшиън стрийтс", цитирано от БТА.

Националният съвет на жените определи събитието като "нов исторически ден в живота на египетските жени." 

По време на церемонията председателката на организацията Мая Морси почете паметта на Айша Ратеб - адвокат, политик и първата жена посланик на Египет, която през целия си живот не спира да се бори за участието на жените в съдебните институции. 

Съдят медиен магнат за сексуално насилие над деца

През 1949 година Ратеб кандидатства за съдия и бива отхвърлена заради пола й. Премиерът на Египет по това време Хусеин Сери Паша заявява, че жена да бъде съдия противоречи на традициите на обществото. В отговор Айша Ратеб завежда дело срещу правителството за нарушаване на конституционните ѝ права. 

Въпреки че вече има жени съдии в Египет, никога досега жена не е заемала длъжност в Държавния съвет. Съдебният орган многократно през годините е отказвал да назначи дами. Промяната настъпи, след като през октомври 2021 година египетският президент Абдел Фатах ас Сиси издаде указ за назначаването на 98 жени.

Държавният съвет на Египет, който е основан през 1946 година, разглежда административни спорове и обжалвания и преглежда проектозакони. 

Мая Йорданова
609 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини