Президентът на Тунис се опитва да разпусне Висшия съдебен съвет

  • 07 февруари 2022 11:17

  • 1440
  • 1
Президентът на Тунис се опитва да разпусне Висшия съдебен съвет
© Getty (архив)

Президентът на Тунис Каис Сайед обяви план за разпускане на Висшия съдебен съвет заради подозрения в корупция и несправяне със знакови политически дела, съобщиха вчера местни медии, цитирани от АП, предаде БТА.

Решението на президента да разпусне съдебния орган дойде вчера в деня, в който тунизийците отбелязват 90-ата годишнина от убийството на изтъкнат лидер от левицата и критик на ислямисткото движение.

По време на изненадващо посещение в туниското вътрешно министерство в събота Сайед разкритикува представителите на съдебната власт, обвинявайки  магистрати в корупция, шуробаджанащина и спиране на производствата по няколко дела, включително онези за политически убийства.

"Върховният съдебен съвет от сега нататък може да смята себе си за история", каза президентът и добави, че скоро ще подпише указ за създаване на временен съвет. Туниските съдии определиха действията на Сайед като опит да се подкопае тяхната независимост в стремежа му още повече да консолидира в ръцете си властта в страната, посочва Ройтерс.

Туниският президент обеща, че няма да се превърне в диктатор

Миналия юли президентът разпусна парламента, уволни премиера и каза, че ще управлява посредством укази, като обеща, че ще внесе промени в демократичната конституция от 2014 г., които ще постави на референдум.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1440 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Е6а

2022.02.07 | 11:34

1
Какво ли не правят Кирчо и Кокорчо, за да съборят Каскета ахахахахах

Добави коментар

Водещи новини