Египет преживява най-студеното време от десет години

  • 26 януари 2022 13:59

  • 496
  • 0
Египет преживява най-студеното време от десет години
© Getty (архив)

Прочутият с меките си зими Египет в момента преживява относително студена вълна с най-ниските температури от десет години. Тя се отличава не само с показанията на термометрите, но и с продължителния период на застудяването - близо месец, обяснява за в. "Ал Ахрам" професорът по климатология в Университета в Загазиг Али Котаб, предаде БТА.

"Египет е свидетел на много студено време през деня и слана през нощта за почти един месец." Преди страната е преминавала през студени вълни в продължение на само между два дена и една седмица," обяснява експертът.

Според Котаб нестабилното време е свързано с климатичните промени, чийто ефект не се ограничава единствено с високи температури. "Климатът в Египет напоследък е необичаен с по-студените си зими и лета с жеги като в Персийския залив", отбелязва той. Тазгодишният зимен сезон се отличава с повтарящи се застудявания, като в някои области валя сняг - нещо необичайно за африканска държава.

От днес започва нова студена вълна, която ще обхване цялата страна с максимални температури между 12 и 16 градуса и минимални между 6 и 9 градуса в Голямо Кайро, сочи прогнозата на Египетската метеорологична агенция (ЕМА). Това са най-ниските температури от десет години насам и то със 7-8 градуса по-ниски от обичайните за това време на годината, изтъква Котаб.

Бившият председател на ЕМА Ахмед Абдел Аал е съгласен, че климатичните промени са започнали да засягат Египет, но посочва, че температурите все още са в нормални граници. По думите му вятърът в момента също е причина за усещането за студ. Прогнозата му е, че студеното време ще се задържи до края на януари.

Албания затваря училищата за 3 дни заради студа

Последвайте канала на

Валери Зайцев
496 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини