Прокуратурата в РЮА обвини заподозрян за палежа на парламента в тероризъм

  • 11 януари 2022 18:05

  • 2613
  • 0
Прокуратурата в РЮА обвини заподозрян за палежа на парламента в тероризъм
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Заподозреният за палежа на 2 януари, който разруши част от 138-годишната сграда на парламента на Република Южна Африка (РЮА), днес беше обвинен в тероризъм, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Властите определиха случая като атака срещу демокрацията в страната.

Първоначално 49-годишният Зандиле Мафе беше обвинен в палеж, но впоследствие му беше повдигнато и допълнително обвинение, защото е бил заловен с взривно устройство, съобщи прокуратурата.

Заради пламъците се срути покривът на по-новата част от сградата. Засегнато беше и старото крило, което датира от 1884 г., когато Кейптаун е бил под британско колониално управление.

Пламна парламентът на Южна Африка

Величествената сграда във викториански неокласически стил се издига на фона на планината Тейбъл и е една от туристическите забележителности в града.

Някои части от архитектурния комплекс, в които се съхранява важно културно наследство като музей с произведения на изкуството, са останали незасегнати от огъня.

Днес делото беше отложено за 11 февруари, а съдът разпореди Мафе да бъде задържан в психиатрична клиника, след като защитата му пледира, че той страда от психично заболяване.

Пред сградата на съда се бяха събрали десетки протестиращи, които заявиха, че Мафе е невинен.

През последните 3 десетилетия парламентът на РЮА изигра решаваща роля в прехода на страната от недемократично управление на бялото малцинство към превръщането й в място, където са приети много прогресивни закони, спомагащи за премахване на репресивните политики времето на апартейда.

 

Валери Зайцев
2613 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини