Съд в Тунис осъди задочно бивш президент на 4 г. затвор за подриване на сигурността

  • 23 декември 2021 15:00

  • 279
  • 0
Съд в Тунис осъди задочно бивш президент на 4 г. затвор за подриване на сигурността
© Pixabay

Тунизийски съд осъди задочно бившия президент Монсеф Марзуки на четири години затвор за "подкопаване на външната сигурност на държавата", съобщава държавната информационна агенция TAП, цитирана от Асошиейтед прес.

Марзуки е призовал Франция да прекрати подкрепата си за Тунис, наричайки настоящия президент Каис Сайед "диктатор".

Позовавайки се на "непосредствена опасност" за страната в разгара на икономическа и здравна криза, през юли Сайед замрази работата на парламента и уволни премиера, като си предостави широки правомощия. Марзуки неколкократно призова за отстраняването на Сайед и го определи като "лидер на преврат".

Изявленията на бившия президент разгневиха Сайед, който заяви, че тези, които търсят намеса от чуждестранни страни, са "предатели на нацията".

През октомври Сайед обяви, че отнема дипломатическия паспорт на Марзуки. Тунис издаде международна заповед за ареста му по обвинения, че подкопава сигурността на северноафриканската държава.

Марзуки дойде на власт след въстанието в Тунис през 2010-2011 г., което свали автократичния лидер и даде началото на Арабската пролет. Той напусна поста си през 2014 г., отбелязва БТА.

В Тунис бе назначено ново правителство

Последвайте канала на

Константин Тодоров
279 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини