Генералният секретар на ООН е обезпокоен от изолацията на южноафрикански страни заради Омикрон

  • 30 ноември 2021 12:02

  • 942
  • 1
Генералният секретар на ООН е обезпокоен от изолацията на южноафрикански страни заради Омикрон
© Getty images (архив)

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза днес, че е дълбоко обезпокоен от изолацията на държавите от Южна Африка, след като няколко страни наложиха ограничения за пътуване заради новия вариант на  COVID-19  Омикрон, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1294

"Апелирам всички правителства да обмислят възможността за многократно тестване на пътуващи заедно с други подходящи и наистина ефективни мерки за избягване на риска от пренасяне, така че да може да се пътува и икономическото взаимодействие да продължи", каза Гутериш.

Световната здравна организация предупреди, че появата на варианта на коронавируса Омикрон крие много висок  риск от ръст на случаите, като все повече държави съобщават за установени случаи.

Омикрон беше открит първо в южната част на Африка и много държави, включително САЩ и Великобритания, обявиха, че въвеждат ограничения за пътуванията от и до страни в района. Нивото на ваксинация срещу  COVID-19 в Африка е едно от най-ниските в света поради липсата на достъп до дози на ваксините.

Шефът на "Модерна" с изказване за ваксините, заради което борсовите пазари се сринаха

Гутериш отдавна предупреждаваше за опасностите от неравенството в достъпа до ваксини по света и че ниските нива на ваксинация са плодородна почва за варианти" "Не може да обвиняваме хората в Африка за неморално ниското ниво на достъп до ваксини в Африка - и те не бива да бъдат наказвани за откриването и споделянето на жизнено важната научна и здравна информация със света", каза той.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
942 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
South park

2021.11.30 | 15:52

1
Stir It Up

Добави коментар

Водещи новини