Египетското правителство ще започне преместването си в новата административна столица през декември

  • 03 ноември 2021 17:28

  • 445
  • 0
Египетското правителство ще започне преместването си в новата административна столица през декември
© Getty (архив)

Преместването на египетското правителство в новата административна столица ще започне през декември, съобщи онлайн изданието на списание "Иджипт тудей", цитирано от БТА.

Президентът Абдел Фатах ал Сиси е разпоредил да се  пристъпи към осъществяването на шестмесечен пилотен проект за  преместване на правителствените офиси в новоизграждащия се на 45 километра източно от Кайро град.

В края на октомври инженерното подразделение на Министерството на отбраната на Египет, което изпълнява мащабните държавни проекти в страната, обяви конкурс за име, мото и лого на новата административна столица. Всички египетски граждани могат да участват чрез специална интернет страница, като крайният срок е 18 ноември.

Египет обяви конкурс за име на новата административна столица

В административната столица ще има двадесет жилищни комплекса, в които се очаква да живеят 6.5 милиона души. Тя ще разполага с летище и електрически влак. Планирани са 1250 джамии и църкви, конгресен център с капацитет 5000 души, близо 2000 училища и университети, над 600 медицински заведения, както и един от най-големите паркове в света.

Валери Зайцев
445 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини