В Либия започват да пристигат първите туристи, но заплахите за сигурността остават

  • 02 ноември 2021 14:25

  • 935
  • 0
В Либия започват да пристигат първите туристи, но заплахите за сигурността остават
© gettyimages

Италианският студент Едоардо Арионе изпитвал "малко страх", когато се присъединил към туристическа група за рядко пътуване в Либия този месец, но каза, че бързо започнал да се наслаждава на посещенията на градове в пустинята и римски руини в страна, страдаща от години на хаос.

В Либия има малко мир и малцина туристи от 2011 г., когато подкрепеното от НАТО въстание срещу Муамар Кадафи отприщи десетилетие на насилие и размирици, въоръжени групировки започнаха да превземат територия и в градовете бушуваха битки.

"По мои впечатления страната е удивителна. Пейзажът е просто прекрасен и толкова разнообразен", каза друга туристка, 64-годишната Фарина Дел Франча, съобщи БТА.

Либия върна над 550 мигранти на път за Европа за един ден

Либия има богато наследство, включително пустинна архитектура в южната част на страната и някои от най-добре запазените древни останки близо до брега.

Групата посети град Гадамес в южната част на страната и планинската верига Акакус, където се намира древно скално изкуство. Половината група посети и римския град Сабрата. Организаторите казаха, че бъдещи пътувания може да включват посещение до Лептис Магна - най-популярният римски обект в Либия. Въпреки подкрепен от ООН мирен план и прекратяване на огъня между основната източна и западна фракции от миналата година обаче, по-широкомащабно възстановяване на туризма изглежда малко вероятно. Преди разпадането на Либия през 2011 г. трудният режим за получаване на виза означаваше, че само до 25 000 туристи годишно посещаваха страната.

От началото на революцията почти никой не рискува да пътува до там. В някои от градовете спорадично избухват боеве между множеството въоръжени групи, и по-широката перспектива за политическо споразумение, което да бъде основа за стабилност, остава много крехка. Насрочените за декември избори остават предмет на спорове и всяко по-голямо забавяне на вота или спор за валидността отново може да хвърлят Либия в пълномащабна гражданска война. За Арионе и другите туристи от групата му обаче посещението е било успех.

"Туристите могат да идват в Либия, да се чувстват комфортно и да не се страхуват", каза 25-годишният Арионе, който е един от 70-те основно френски и италиански посетители на организираното пътуване.

В Либия се намират пет обекта на световното наследство на ЮНЕСКО, но през 2016 г. организацията каза, че те са застрашени заради нестабилност и конфликт. Министърът на туризма и занаятите Абдал Салам Абдула ал Лахи смята, че това решение е неправилно и каза, че "археологически обекти или туристи не са заплашени до такава степен". "Мурсия", туристическата агенция, която доведе туристите, каза, че е работила по организирането на пътуването от 2018 година. В знак на това колко трудно остава организирането на подобни пътувания в Либия, на нея й се е наложило да отложи пътуването заради война през 2019 г.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
935 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини