Невиждана суша и глад в Мадагаскар

  • 29 октомври 2021 17:16

  • 1629
  • 1
Невиждана суша и глад в Мадагаскар
© Getty images

Хората се опитват да черпят малко вода от една дълбока дупка. Изкопали са я в коритото на пресъхнала река. В южната част на Мадагаскар не е валяло кой знае откога, а вече шеста година валежите тук и без това са съвсем оскъдни. „Вече дни наред не сме се хранили. Нямаме никаква храна, нямаме пари, нямаме и какво да продадем. Децата ми плачат от глад", разказва една изтощена майка. А друга споделя, че вече от месеци храни трите си деца единствено с кактусови листа, съобщава Дойче веле, цитирана от БНР.

Южната част на тропическия остров край източните брегове на Африка продължава да се бори с най-тежката суша от 40 години насам. От тези региони се съобщава, че хора вече умират от глад, защото реколтата е изключително лоша вследствие на екстремната суша. Правозащитната организация „Амнести Интернешънъл“ излезе по този повод с позиция, в която се казва, че смъртоносният глад в Мадагаскар е първият случай на такава катастрофа, предизвикана от измененията в климата.

В южната част на острова живеят около 3,5 милиона души, които се препитават предимно от земеделие, животновъдство и риболов. Затова настъпи ли безводие, неизменно настъпва и глад. Но никога не е било толкова страшно. Особено засегнати са жените и децата, а 91% от хората там и бездруго живеят под границата на бедността.

Една трета от мадагаскарците страдат от недохранване, половината от всички мадагаскарски деца вече имат смущения в развитието заради постоянния глад. Хората ядат глина, кожа, корени, трева и листа. Ядат дори хлебарки и скакалци. Повечето вече са разпродали цялото си имущество, за да могат да си набавят някаква храна.

Учени документираха образуването на подводен вулкан край брегове на Африка

„Катастрофалната суша нарушава правото им на живот, на храна и вода“, казва Анелен Микус, експертка на „Амнести“ по климатичните въпроси. Според преценките на нейната организация в момента повече от 1 милион мадагаскарци са заплашени от гладна смърт, тъй като последните научни изследвания показват, че климатичната ситуация едва ли ще се промени бързо. Напротив: тъкмо в резултат от климатичните изменения температурите в южната част на острова непрекъснато се покачват. Успоредно с това намаляват валежите, което повишава опасността от нови засушавания. Наред с глобалното затопляне фатална роля играе и обезлесяването на острова, извършено още по време на френското колониално владичество.

Правозащитниците от „Амнести“ се обръщат към индустриалните страни с призива да се борят по-сериозно срещу глобалната климатична криза, за да се предотвратят по-нататъшни нарушения на основни човешки права. Според тях на предстоящата климатична конференция в Глазгоу трябва да бъдат поставени амбициозни цели за намаляване на вредните емисии. От „Амнести“ смятат, че най-вече бедните страни, които страдат най-много от климатичните промени, трябва да получават специална и адекватна подкрепа. Още повече, че Мадагаскар например, който сега е толкова тежко засегнат от климатичните промени, произвежда едва 0,01% от световните вредни емисии.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
1629 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Еми...

2021.10.29 | 19:25

1
Да са живи и здрави САЩ и 12-тте богати от ЕС, 75% от емисиите на въглероден двуокис са техни и заради тях умира планетата.

Добави коментар

Водещи новини