Политическо напрежение в Судан, протестиращи блокират улици

  • 24 октомври 2021 20:33

  • 718
  • 0
Политическо напрежение в Судан, протестиращи блокират улици
© gettyimages

Протестиращи привърженици на военните в Судан за кратко блокираха основни пътни артерии и мостове в столицата Хартум, съобщи БТА.

Агенцията отбелязва, че това става на фона на нарастващо напрежение между генералите и продемократичното движение, подело бунта срещу бившия авторитарен президент Омар Башир.

Предотвратиха опит за преврат в Судан

Вчера специалният пратеник на САЩ за Африканския рог Джефри Фелтман се срещна в Хартум с военни и цивилни лидери в опит да се намери компромис за решаването на споровете. Влошаващите се отношения между военните и цивилните в преходното правителство заплашват прехода към демокрация в Судан, започнал, след като армията свали от власт Башир и неговото ислямистко правителство през април 2019 г. след близо три десетилетия авторитарно управление.

Сегашната криза се изостри след опита за преврат миналия месец, вината за който бе хвърлена върху лоялни на Башир сили. Генералите обаче заклеймиха цивилните в правителството, обвинявайки политиците, че ламтят за правителствени постове, вместо да помагат за преодоляване на икономическите трудности на населението. Генерал Абдел Фатах Бурхан, председателстващ управляващия Суверенен съвет, каза, че разпускането на правителството на премиера Абдула Хамдок може да реши продължаващата политическа криза. Това предложение бе отхвърлено от стотици хиляди продемократични демонстранти, които излязоха по улиците на Хартум и други судански градове в четвъртък.

Обвиненията от страна на генералите, повторени от Бурхан и заместника му, генерал Мохамед Хамдан Дагало, който командва страховитите паравоенни Сили за бързо реагиране, пораждат страхове сред цивилните, че военните в крайна сметка може да осуетят прехода на страната към цивилно управление. Вчера десетки привърженици на военните нахлуха в централата на държавната информационна агенция СУНА и подпалиха автомобилни гуми пред сградата. Това отложи пресконференция на продемократични активисти, съобщи директорът на медията Мохамед Абдел Хамид.

След ескалация на напрежението днес демонстранти привърженици на военните блокираха основни пътни артерии, включително моста "Мек Нимр", който свързва центъра на Хартум с други райони на столицата, съобщи правозащитният активист Тахани Абас.

Протестите причиниха огромни задръствания тази сутрин в първия работен ден от седмицата, особено по улица "Нил", основна пътна артерия в Хартум. "Това, което се случва . . . е официален преврат, спонсориран от Бурхан", каза Абас, който разпространи снимки на блокирания от протестиращи мост и автобуси с пътници, на които се налага да обърнат. По-късно днес силите за сигурност разпръснаха демонстрантите, използвайки сълзотворен газ, и отвориха блокираните улици.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
718 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини