Ливанската армия арестува девет души след насилието в Бейрут

  • 14 октомври 2021 20:33

  • 760
  • 0
Ливанската армия арестува девет души след насилието в Бейрут
© gettyimages

Ливанската армия обяви, че е арестувала девет души, сред които един сириец, след като по-рано днес в столицата Бейрут избухна насилие, при което бяха убити шестима и ранени десетки хора, съобщи БТА.

Ливански войници остават в района, за да не допуснат нови инциденти. Шестима човека бяха убити при стрелба срещу привърженици на шиитските движения Хизбула и Амал, които протестирали с искане да бъде отстранен съдията, водещ разследването на мощната експлозия в пристанището на Бейрут миналата година, при която бяха загинаха над 200 души.

Стрелба в Бейрут взе жертви

Днешното насилие бе най-сериозното в ливанската столица от години. Престрелката на практика се водеше по някогашна фронтова линия от гражданската война в страната между 1975 и 1990 г.

В телевизионно обръщение към нацията тази вечер президентът Мишел Аун обеща да бъде потърсена отговорност от хората, отговорни за днешното насилие. Утре в Ливан ще е ден на траур в памет на жертвите, съобщи премиерът Наджиб Микати. Хизбула каза, че демонстрантите са били нападнати от въоръжени бойци на християнските Ливански сили.

Според шиитското движение снайперисти са стреляли по хората от покриви на сгради. Насилието в Бейрут днес навява спомена за гражданската война в Ливан. То е "неприемливо на всички равнища", коментира в Туитър бившият премиер Саад Харири, противник на Хизбула.

Генералният секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно призова всички ливански фракции да прекратят насилието и да се въздържат от провокативни действия и подстрекателска реторика. Днешното насилие в Бейрут съвпадна с посещението в ливанската столица на заместник-държавния секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд. Третият човек в йерархията на Държавния департамент обеща допълнителна помощ от Съединените щати за ливанската армия в размер на 67 милиона долара.

Мая Йорданова
760 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини