Египет иска да произвежда ваксината срещу COVID-19 на "Модерна"

  • 04 октомври 2021 17:03

  • 343
  • 5
Египет иска да произвежда ваксината срещу COVID-19 на "Модерна"
© Getty Images/Guliver

Египет преговаря за производството на ваксината срещу ковид на американската компания "Модерна" (Moderna) в местното фармацевтично предприятие "Ваксера" (VACSERA), обяви египетският здравен министър Хала Зайед по време на съвместна пресконференция с посланика на Съединените щати Джонатан Коен, съобщи онлайн изданието на списание "Иджипт тудей", цитирано от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 30153

Зайед добави, че ѝ предстои посещение в САЩ, насочено към засилване на сътрудничеството по отношение на ваксините, както и по други здравни въпроси.

В края на миналата седмица Египет получи от Съединените щати над 1,6 милиона дози от препаратa на "Пфайзер" (Pfizer) под формата на дарение в рамките на програмата за равен достъп до ваксини "Ковакс" (Covax). Хала Зайед отбеляза, че доставката е първата от серия пратки от общо осем милиона дози ваксини на "Пфайзер" и "Модерна".

Министърът уточни, че тъй като ваксините на "Пфайзер" са одобрени за спешна употреба от египетския регулатор, новата пратка ще бъде подложена на лабораторен анализ преди прилагането ѝ.

Египет започна имунизационната си кампания срещу новия коронавирус през януари. До момента са ваксинирани над 13 милиона души, по данни на СЗО. Страната преминава през четвъртата вълна на пандемията, като пикът се очаква след около три седмици. Хала Зайед заяви, че смъртността по време на четвъртата вълна е по-ниска, което вероятно се дължи и на по-големия брой имунизирани хора.

В Египет започва ваксинацията на студенти срещу COVID-19

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 30153

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
343 5

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 5

Добави коментар
ХХХ

2021.10.04 | 18:37

5
ЗА ДА СТЕ СИГУРНИ ЧЕ НЯКОИ ОТ ВАШИТЕ ПРА ДЕДИ НЕ Е ГРЪК ИЛИ ТУРЧИН СИ НАПРАВЕТЕ ТЕСТ ЗА ПРОИЗХОД ВЪВ НЯКОЯ ОТ ЛАБОРАТОРИИТЕ ВЪВ КОИТО СЕ ПРАВЯТ ТАКИВА ТЕСТОВЕ ЗАЩОТО ВСИЧКИ ЗНАЕМ ЧЕ БЪЛГАРКИТЕ КОГАТО СА РАЖДАЛИ ДЕЦА ОТ ГЪРЦИ И ТУРЦИ СА КРИЕЛИ ЧЕ СА ОТ ТУРЦИ И ГЪРЦИ ОТ СТРАХ ДА НЕ БЪДАТ УБИТИ И ДЕЦАТА И ТЕ САМИТЕ ТАКА СА ПРАВИЛИ ПРЕЗ СРЕДНОВЕКОВИЕТО А СА РОДЕНИ МНОГО ТАКИВА ДЕЦА
ХХХ

2021.10.04 | 18:22

4
ИРАНЕЦЪТ ТРЯБВА ДА ГОВОРИ НА МАЙЧИНИЯТ СИ ИРАНСКИ ЕЗИК ДА ВЯРВА ВЪВ ТАНГРА И ДА ЖИВЕЕ В ПРАРОДИНАТА СИ ИРАН АКО Е ИСТИНСКИ ПАТРИОТ И РОДОЛЮБЕЦ А НЕ ДА ПОЗВОЛЯВА НА НЯКАКВИ ГРЪЦКИ БРАТЯ ДА ГО УЧАТ НА ЕЗИК И ИМЕТО БЪЛГАРИ Е ВЗЕТО ОТ ДРЕВНИЯТ ГРАД БОЛГАР ВЪВ ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ ТО Е ИЗМИСЛЕНО
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.10.04 | 18:17

3
ВЪВ youtube- Славяни няма, произход на българи, руснаци и поляци, Божидар Димитров
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.10.04 | 18:11

2
ВЪВ youtube- Българите нямат нищо общо с траките - Божидар Димитров

2021.10.04 | 17:40

1
Иска, ама няма, наркотиците са монопол.

Добави коментар

Водещи новини