В Тунис номинираха за първи път жена за премиер

  • 29 септември 2021 19:21

  • 541
  • 0
В Тунис номинираха за първи път жена за премиер
© Pixabay

Президентът на Тунис Каис Сайед номинира геолог с малък опит в управлението за първата жена министър - председател на Тунис на фона на кризата след последните събития, когато президентът прекрати временно правомощията на парламента, предава агенция Reuters, цитирана от "Фокус".

Той помоли Наджла Буден Ромдан, малко известен професор по геофизика, която изпълнява проекти на Световната банка в образователното министерство, да сформира правителство възможно най-бързо, което предизвика скок в цените на облигациите в Тунис.

Избран през 2019 г., Сайед е подложен на нарастващ вътрешен и международен натиск да назначи правителство, след като уволни премиера, спря функционирането на парламента и пое изпълнителната власт през юли, което беше определено от неговите противници като преврат.

Миналата седмица той суспендира по -голямата част от конституцията, заявявайки, че може да управлява с декрети по време на „извънреден“ период без определен край, поставяйки под въпрос демократичните постижения след революцията в Тунис през 2011 г., която събуди Арабската пролет.

Повече от 110 членове на най-голямата партия в Тунис напуснаха редиците й

Говорейки в онлайн видео, Сайед каза, че назначението на Буден оказва почит на тунизийските жени и я помоли да предложи кабинет през следващите часове или дни, "защото сме загубили много време".

Новото правителство трябва да се справи с корупцията и да отговори на исканията на тунизийците във всички области, включително здравеопазването, транспорта и образованието, добави той. Жените рядко са заемали висши политически роли в арабските страни. В Тунис Сайед също назначи жена, Надя Акача, за началник на кабинета си, негов най -близък и най -силен помощник.


Буден вероятно ще има по -малко преки правомощия от предишните премиери съгласно конституцията от 2014 г., след като Сайед каза миналата седмица, че по време на извънредния период правителството ще бъде отговорно пред президента.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
541 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини