Президентът на Тунис ще управлява с декрети

  • 23 септември 2021 07:40

  • 672
  • 1
Президентът на Тунис ще управлява с декрети
©

Президентът на Тунис Каис Сайед заяви в сряда, че ще управлява с декрети и ще пренебрегне части от конституцията на страната в подготовка за промяна на политическата система, съобщи Ройтерс.

Сайед упражнява почти неограничена власт от 25 юли, когато уволни министър-председателя, разпусна парламента и пое изпълнителната власт, като се позова на извънредни обстоятелства. Опонентите му определиха неговите действията като преврат.

Намесата на Сайед в управлението на страната подкопа демократичните придобивки след революцията в Тунис от 2011 г., която сложи край на автократичния режим и постави началото на Арабската пролет.

Новите мерки, оповестени в сряда, отиват много по-далеч от действията на Сайед през юли, като трансформират тунизийската политическа система и дават на президента почти неограничени правомощия.

Туниският президент обеща, че няма да се превърне в диктатор

В публикуваните в държавен вестник решения се казва, че президентът ще може да издава "законодателни текстове" с указ, да назначава правителство и да диктува политическата му насоченост и основните му решения без намеса от други органи.

Избраният парламент, който той разпусна през юли, като използва много спорно тълкуване на конституцията, не само ще остане замразен, но и членовете му ще спрат да получават заплатите си. Те ще останат лишени и от имунитет от съдебно преследване.

Сайед не поставя времеви рамки за едноличната си власт, но заявява, че ще назначи комисия, която да направи предложения за промени в конституцията от 2014 г. и да установи "истинска демокрация, при която народът е действителен суверен".

Президентът на Тунис прекрати дейността на парламента

От офиса на президента обявиха, че междувременно в сила ще бъдат само преамбюлът на конституцията и онези текстове, които не противоречат на изпълнителните и законодателните правомощия, които е овладял Сайед.

Рашид Гануши, лидерът на умерената ислямистка партия Ан Нахда - най-голямата във фрагментирания парламент, незабавно отхвърли действията на Сайед. Осама ал Халифи, високопоставен функционер на партията "Сърцето на Тунис", втората по численост в парламента, определи действията на президента като "предварително подготвен преврат". "Ние призоваваме за национално обединение срещу преврата", написа Ал Халифи в Туитър.

По-рано този месец съветник на Сайед е казал пред Ройтерс, че той планира да суспендира конституцията и да прокара нов неин вариант чрез референдум.
Сайед отрича да има диктаторски амбиции и твърди, че действията му са конституционни. Той обеща и да запази правата на тунизийците.

Интервенцията му през юли беше популярна сред обществото, защото дойде след години на икономическа стагнация и политическа парализа, засилени от взрив на случаите на КОВИД-19 и от протести, прераснали в насилие. С изминаването на времето обаче все повече тунизийци са обезпокоени от липсата на яснота за намеренията на Сайед и от отсъствието на министър-председател. Правозащитни групи съобщават за арестите на няколко членове на парламента и видни бизнесмени по различни обвинения, някои от които стари, които са активирани отново след свалянето на имунитета им.

Тунис ваксинира над половин милион души само за ден

Първият протест срещу Сайед се проведе миналата събота, а за този уикенд организаторите призовават за още по-голям, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
672 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Новини.бг - медиен кенеф

2021.09.23 | 08:48

1
списван от полуграмотен шизофреник, мутренска ку.рва, на храна при Тиквата.

Добави коментар

Водещи новини