Жозеп Борел: Присъствието на руски наемници в Мали не допринася за отношенията на тази страна с ЕС

  • 21 септември 2021 12:46

  • 541
  • 2
Жозеп Борел: Присъствието на руски наемници в Мали не допринася за отношенията на тази страна с ЕС
© Getty Images

Появата на руската частна военна компания (ЧВК) „Вагнер“ в Мали не допринася за развитието на отношенията на ЕС с тази страна и Брюксел възнамерява да обсъди това в преговорите с Бамако. Това заяви върховният представител на ЕС по външни работи и политика на сигурност Жозеп БорелЖозеп БорелЖозѐп Борѐл Фонтѐлес е испански политик от Испанската социалистическа работническа на брифинг в кулоарите на Общото събрание на ООН, цитиран от TACC.

"Има съобщения от Мали, че преходните органи на тази страна обсъждат възможността да поканят ЧВК „Вагнер“, въпреки че, доколкото знам, все още не е взето решение. Ние вече познаваме тази група и как тя действа в различни части на света. Това няма да допринесе на нашите отношения с правителството на Мали. Затова ние възнамеряваме както на двустранно, така и на европейско ниво да обсъдим тази ситуация с ръководството на Мали", каза той.

По -рано Великобритания и Франция, чиито военни участват в различни формати в миротворческите операции в Мали, се противопоставиха на поканата на властите на тази страна към ЧВК „Вагнер“. Министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс заяви в понеделник, че Великобритания подкрепя френските сили в операция „Бархан“ в Мали с ескадрила от транспортни хеликоптери „Чинук“. В допълнение, в Многопрофилната интегрирана мисия за стабилизиране на Организацията на обединените нации в Мали (MINUSMA) има около 300 британски войници, които според него са в една от най-опасните мисии на ООН за поддържане на мира и изграждане на нация. Той подчерта, че Лондон взаимодейства с Париж чрез разузнаване, обсъжда съществуващите заплахи и заедно те са загрижени за появата на руската група „Вагнер“ в много региони на Западна Африка.
Борел: ЕС няма друг избор, освен да разговаря с талибаните

Както съобщи прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков пред репортери на 15 септември, в Мали няма руски военнослужещи и не се водят официални преговори за тяхното присъствие. Отговаряйки на въпроса дали Кремъл разполага с информация за преговорите между властите в Мали и ЧВК „Вагнер“, Песков каза, че не разполага с такава информация.

На 14 септември Reuters съобщи, че френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан е разкритикувал евентуалното разполагане на служители на ЧВК „Вагнер“ в Мали, наричайки дейността им „несъвместима“ с продължаващото френско военно присъствие в африканската държава. След това германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер написа на страницата си в „Туитър“, че предполагаемото сътрудничество на правителството на Мали с руската ЧВК ще постави под въпрос мандатите на Бундесвера за участие в мисията на ООН и мисията на инструкторите на ЕС в Мали, предаде "Фокус".

Теодора Александрова
541 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Пешка

2022.04.27 | 22:14

2
На тоя му светна лампата?
Кой го е6е

2021.09.21 | 13:08

1
какво мисли някаква жалка пyтка за отношенията с Мали?

Добави коментар

Водещи новини