Синът на Муамар Кадафи Саади е бил освободен от затвора в Либия

  • 06 септември 2021 07:03

  • 4746
  • 6
Синът на Муамар Кадафи Саади е бил освободен от затвора в Либия
© gettyimages (архив)

Либийските власти са освободили в неделя Саади, един от синовете на бившия диктатор Муамар Кадафи, след седем години, прекарани в затвор в столицата Триполи, съобщи говорител на либийското правителство, предаде БТА, цитирайки АП.

Мохамед Хамуда, говорител на преходното правителство, каза, че Саади Кадафи е излязъл на свобода от затвора "Ал Хадаба", където са затворени много функционери на режима на Кадафи в очакване на процес, предимно във връзка с репресиите срещу въстанието през 2011 г., което свали дългогодишния диктатор и доведе до убийството му. Хамуда не даде подробности за обстоятелствата около освобождаването на Саади Кадафи, но каза, че властите просто са изпълнили съдебно разпореждане за освобождаването му отпреди две години.

Според местни медии Саади Кадафи е бил освободен, след като е бил оправдан по обвинения, свързани с въстанието срещу управлението на баща му. След освобождаването си той е отпътувал за Турция, твърди информационният сайт "Ал Марсад". По време на бунта през 2011 г. той беше начело на бригада от специалните сили и участва в репресиите срещу демонстранти и бунтовници. По време на рухването на режима на баща си той избяга през пустинята в Нигер, но беше екстрадиран през 2014 г.

Либийски съд оправда за убийство сина на Муамар Кадафи

При управлението на Муамар Кадафи Саади беше известен с луксозния си живот. Освен това той гледаше на либийското футболно първенство като на свое владение. Саади игра за няколко либийски отбора, както и за един италиански, преди да даде положителна проба за забранени субстанции. При един случай през 1996 г. либийските сили за сигурност откриха огън по посетители по време на мач в присъствието на Саади. Освен това той беше заподозрян за убийството през 2005 г. на популярния либийски футболист Башир ал Рияни, отявлен критик на режима на Кадафи.

Муамар Кадафи имаше осем деца. Трима от синовете му, Мутасим, Сеиф ал-Араб и Хамис, загинаха при въстанието през 2011 г. Сеиф ал-Ислам, предполагаемият наследник на властта при режима на баща си, живее в Либия след освобождаването си през 2017 г. Друг син на Кадафи, Ханибал, се смята, че се намира в затвор в Ливан.

Филип Епитропов
4746 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Обаче СДСвинята от Банкя

2021.09.06 | 07:35

2
Бойко Тиква влиза в затвора за заплаха с убийство на Ива Митева.
долния,

2021.09.06 | 08:57

6
не ни разказвай семейните си истории, не ни интересува какъв ви влиза.
Тц

2021.09.06 | 07:52

3
Влиза колям ку.р на майка ти в гъза!
Дирбекир

2021.09.06 | 08:32

5
Муамар Кадафи беше невероятен лидер успяващ да маневрира сред големите сили години наред+да държи най-дивите племена под едно знаме.Да видиш либиец емигрант навремето си беше екзотика.Меркел и Макрон потъпкаха договора си с него и го атакуваха в гръб за американски интерес.Муамар направи много за държавата си и народа си икономически,но държеше твърда политика против Израел заради което САЩ го унищожиха.И за разлика от другите политици обеща,че ще се бие до последно в родния си град и няма да се евакуира което и направи.Надявам се диваците яко да насилват в Германия и Франция та един ден на тия двамата да им потърсят сметка.
Новини.бг - медиен кенеф

2021.09.06 | 07:34

1
списван от полуграмотен шизофреник, който мре от яд, че мафията няма да е на власт никога повече.
Хапчетата

2021.09.06 | 07:53

4
Пий си хапчетата!

Добави коментар

Водещи новини