Почти 6000 ислямски екстремисти се предадоха в Нигерия

  • 04 септември 2021 07:40

  • 1547
  • 0
 Почти 6000 ислямски екстремисти се предадоха в Нигерия
© Getty Images

Почти 6000 ислямски екстремисти са се предали в североизточната част на Нигерия през последните седмици, съобщи армията, цитирана от Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че това е едно от най-масовите предавания на екстремисти от началото на бунтовническата дейност на джихадистката групировка Боко Харам в страната преди 12 години.

Преди няколко седмици нигерийската армия обяви, че около 335 бунтовници са предали оръжията си.

Масовото дезертиране на бойци също така идва след информацията за смъртта на лидера на Боко Харам Абубакар Шекау през май.

Контролът на Шекау върху групировката отслабна значително през последните години след възхода на отцепила се фракция, известна като "Западноафриканска провинция на Ислямска държава". Анализатори смятат, че някои от бойците може би дезертират, защото не искат да се присъединят към новата групирока.

Губернаторът на щата Борно Бабагана Зулум одобри предаването на екстремистите, но призна, че това поставя региона в "много трудно положение", предава БТА.

"Ние трябва да изберем между безкрайна война и предпазливо приемане на предалите се терористи, което е наистина болезнено и трудно за всеки, загубил любими хора, трудно за всички нас и дори за военните, чиито колеги са загинали", каза той.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1547 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини