Висш здравен служител: Африка трябва да се стреми към по-висока цел за ниво на ваксинация срещу COVID-19

  • 26 август 2021 16:53

  • 355
  • 1
Висш здравен служител: Африка трябва да се стреми към по-висока цел за ниво на ваксинация срещу COVID-19
© Getty images (архив)

Директорът на Африканските центрове за контрол и превенция на заболяванията Джон Нкенгасонг каза днес, че за да се осигури широкообхватна защита срещу COVID-19, е необходимо континентът да си постави по-висока цел за ниво на ваксинация, което да бъде постигнато, предаде АП, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Нкенгасонг се обоснова с разпространението на по-заразния вариант Делта на новия коронавирус, който вече присъства в 32 африкански страни. Той заяви пред репортери, че по-рано оценките на здравните власти са показвали, че поне 60 процента от африканското население от 1,3 милиарда души е необходимо да бъде ваксинирано, за да се постигне колективен имунитет. Спорен него сега този дял би трябвало да бъде "над 70-80 процента".

Около 2,5 процента от хората в Африка са напълно ваксинирани срещу COVID-19. Досега са поставени 93 милиона дози. По оценка на Африканските центрове за контрол и превенция на заболяванията до края на годината вероятно могат да бъдат ваксинирани 30 процента от населението.

ЕС: Поставянето на подсилваща доза ваксина срещу COVID-19 може да създаде правни рискове

Световната здравна организация (СЗО) заяви, че ситуацията с третата вълна на коронавируса в Африка се е стабилизирала, след като през изминалата седмица са регистрирани 248 000 случая. Според СЗО за този период са поставени 13 милиона дози, което е тройно увеличение в сравнение с предишната седмица.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Валери Зайцев
355 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.08.26 | 17:18

1
Българите нямат нищо общо с траките - Божидар Димитров

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини