Египет преминава към екологични пластмасови банкноти

  • 05 август 2021 13:27

  • 608
  • 0
Египет преминава към екологични пластмасови банкноти
© Getty Images

Египетските власти обявиха, че пускат в обращение пластмасови банкноти в началото на ноември, съобщи в. "Ал Ахрам". Още през 2019 година централната банка на страната заяви намерението си през 2020 г. да започне да отпечатва банкноти от полимерен материал в новоизградената печатница в новата административна столица, предава БТА.

Въвеждането на екологичните пари обаче се забави заради пандемията от Ковид-19. Първите купюри ще са от 10 и 20 египетски паунда (съотвено 1.05 и 2.10 български лева), като "старите" хартиени банкноти ще останат на пазара.

Стъпката се предприема в съответствие с ангажимента на Египет да изпълни изискванията на Парижкото споразумение за климата. На фона на тенденцията за преминаване към биоразградими и устойчиви продукти, думата "пластмасови" предизвика недоумение сред част от хората, пише онлайн изданието "Иджипшън стрийтс". Полимерните пари, които са водоустойчиви и имат по-дълъг живот от хартиените, всъщност се смятат за екологични. Наред с това в производството им се влагат по-малко сурови материали. Според проучване на Банката на Англия пластмасовите банкноти могат да се рециклират и да се използват за нови пластмасови продукти. Очаква се и намаляване на фалшификатите, тъй като подправянето на тези банкноти е по-трудно.

Пластмасови банкноти са произведени за първи път в Австралия през 1988 година. В момента са в обращение в над трийсет държави, сред които Румъния, Чили, Канада, Нигерия, Виетнам, Нова Зеландия

Борислава Борисова
608 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини