Гледай на живо

Очаквайте в 17:00ч. сблъсъка между Локомотив (Мездра) и Спартак (Плевен) в Северозападната трета лига

Стотици хиляди умират от глад в Мадагаскар, ядат шума, глина и насекоми

  • 29 юни 2021 14:24

  • 6739
  • 7
Стотици хиляди умират от глад в Мадагаскар, ядат шума, глина и насекоми
© Getty Images

Трагедията в Мадагаскар е невъобразима: стотици хиляди умират от глад. Хората ядат шума, глина и насекоми, децата са само кожа и кости. "Никъде не сме виждали такова нещо, никога не е било по-страшно", казват очевидци, пише Deutsche Welle.

Заради продължителните суши поне 400 000 души в Мадагаскар са застрашени от гладна смърт, прогнозира Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО).

Ситуацията в страната е драматична: 14 000 души в южната част на Мадагаскар вече са на крачка от смъртта. Островната държава край бреговете на Африка преживява в момента най-тежката суша от 40 години насам.

"Хора умират - не заради война, а заради промените в климата"

Ръководни служители на Организацията по прехраната към ООН посетиха тези дни региона, за да се осведомят на място за ситуацията. Регионалната директорка на ФАО за Южна Африка Лола Кастро заяви, че през всичките 28 години, откакто работи за тази организация по различни континенти на света, никъде и никога не е виждала подобно нещо. Хората в Мадагаскар масово страдат от изтощение заради продължителното гладуване, децата са само кожа и кости.

Глад и бедност

"Бедата никога не е била по-голяма“, казва и Кенет Боуен, който отговаря за Мадагаскар по линия на помощната организация "Welthungerhilfe". Пред германското издание РНД той разказва, че гладуващите хора са започнали да ядат шума, глина и насекоми.

„Хората страдат, хората умират - и то не заради война или регионален конфликт, а заради промените в климата“, заяви изпълнителният директор на Организацията по прехраната Дейвид Бийзли. Въпросният регион няма никакъв "принос" за затоплянето на планетата, но въпреки това плаща най-високата цена, казва Бийзли и апелира спешно да се набират помощи - има нужда от поне 78 милиона долара.

Страшен глад, никакви валежи

Според ФАО, страшният глад в региона е предизвикан от продължителните години на суша и пясъчни бури, които са опустошили голяма част от нивите. И през тази година в страната почти няма валежи.

Най-тежките суши от 40 години насам

Идните дни Обединените нации и правителството на Мадагаскар ще помолят официално за финансова помощ в размер на 155 милиона долара, за да се предотврати още по-голяма катастрофа. Хиляди вече са напуснали провинциалните региони на страната и са се отправили към градовете в търсене на храна.

Експерти смятат, че ако не се предприемат спешни действия, броят на хората, застрашени от гладна смърт, съвсем скоро ще достигне половин милион.

Мадагаскар е бивша френска колония. По площ страната е 1,6 пъти по-голяма от Германия и има 28 милиона жители.

Дойче веле
6739 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Банисе Бабел

2021.06.29 | 23:26

7
Пореден пример колко сбъркан е този свят. Имал съм късмета и щастието да бъда немалко време точно в тази част на Мадагаскар. Райско място с прекрасни, но изключително бедни хора. Сега и тази суша... Не е ясно ако се организира международна помощ, дали средствата ще достигнат до бедстващите... по-скоро някои ще забогатеят още повече...

2021.06.29 | 15:31

2
Слава Богу, че не е ковид. Така може. Па ще ги пишем от ковид

2021.06.29 | 18:06

6
глупак!

2021.06.29 | 16:54

5
АААА билчо сега ще ходи да ги вакса та да ги спаси.
Аз

2021.06.29 | 15:45

4
Така е. А Мъска станал с десет милиарда по-богат. Светът в тоя си вид не функционира нормално...
Stamatis

2021.06.29 | 15:23

1
Къде са сега всички, които виеха за починалите от Ковид? Защо не помагат там, за да спасят човешки животи? Само Ковид ли е страшен?

2021.06.29 | 15:32

3
Ковид не е страшен а е политическо оръжие за репресии

Добави коментар

Водещи новини