Предсрочни парламентарни избори се провеждат в Алжир

  • 12 юни 2021 09:17

  • 305
  • 0
Предсрочни парламентарни избори се провеждат в Алжир
© gettyimages

Алжирците гласуват днес на предсрочни парламентарни избори на фона на призиви за бойкот от опозицията, поради което се очаква ниска избирателна активност.

През февруари президентът Абделмаджид Тебун разпусна парламента,чийто мандат изтичаше през 2022 г. Той бе избран избран през 2017 г., по времето на Абделазиз Бутефлика, който бе принуден да предаде властта през 2019 г. след месеци на масови улични протести срещу 20-годишното му управление.

Алжир частично отвори въздушните си граници след 15-месечно затваряне

Тебун, който встъпи в длъжност през декември 2019 г., твърди, че е необходима "фундаментална промяна" в северноафриканската страна, която да създаде институции, ползващи се с пълно доверие. Той обаче е обвиняван от протестното движение Хирак, че е бил част от режима на Бутефлика, като премиер от май до август 2017 г., въпреки факта, че е уволнен от поста само след три месеца.

Мнозина поддръжници на Хирак призовават за бойкот на вота, а водещите леви партии също заявиха, че ще бойкотират изборите, понеже очакват потенциални измами.

Междувременно ислямистите, начело с Общественото движение за мир, и светските партии, някога лоялни на Бутефлика, се борят за места в 407-членното Народно национално събрание с петгодишен мандат.

Право на глас имат около 24,4 милиона души, които ще избират от 1500 листи, повече от половината от които се афишират като "независими".

Мая Йорданова
305 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини