Африка предупреди за вълна на пандемията като в Индия

  • 08 май 2021 20:03

  • 2093
  • 0
Африка предупреди за вълна на пандемията като в Индия
© gettyimages

Африкански здравни служители предупредиха днес, че континентът може да бъде връхлетян от вълна на инфекции от коронавируса, подобна на рекордната вълна, заляла в момента Индия, съобщин БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Макар континентът да отбелязва по-ниски нива на заразени и починали от COVID-19 в сравнение с Европа и други региони, след като пандемията навлиза във втората си година, наличието на варианти и ниския темп на ваксинациите могат да променят това, предупреди д-р Джон Нкенгасонг, директор на африканските Центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Индия премина прага от 4000 починали за денонощие

Нкенгасонг говори на съвместно съвещание на здравните министри от Африканския съюз, проведено по видеоконферентна връзка. Година след регистрирани първите случаи на коронавирус в Африка 52 от 54 държави преживяха втора вълна на инфекциите, която бе по-тежка от първата в повечето случаи. 13 африкански държави преживяха трета вълна на пандемията.

Епидемиолозите са обезпокоени, че тенденцията за нарастване на инфекциите в някои региони може да доведе до още един пик. Миналия месец Централна Африка регистрира ръст от 64 процента на инфекциите, Южна Африка - 4 процента, а Северна Африка - 0,2 процента.

Нкенгасонг направи паралел с Индия, където броят на починалите на дневна база намаля от 1000 през септември 2020 г. до 150 през март 2021 година, но последва рязък скок до сегашните рекордни нива от 3700 смъртни случая на ден. Ситуацията е твърде сходна със случващото се на континента, с население почти равно по брой на населението на Индия, каза Нкенгасонг.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
2093 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини