Сомалийският президент подписа закон, продължаващ мандата му с още две години

  • 14 април 2021 21:21

  • 360
  • 2
Сомалийският президент подписа закон, продължаващ мандата му с още две години
© Getty Images/Guliver (архив)

Сомалийският президент Мохамед Абдулахи Мохамед (Фармаджо) подписа спорен закон, продължаващ мандата му с още две години, съобщи държавната осведомителна агенция. Това изправя Сомалия пред конфронтация с международните донори, които категорично се противопоставят на подобен ход, предаде Ройтерс.

"Президентът Мохамед Абдулахи (Фармаджо) тази вечер подписа подписа закона за един човек, един глас, който парламентът прие единодушно на 12 април", съобщи снощи министърът на информацията Осман Дубе.

Американец стана премиер на Сомалия

Четиригодишният мандат на президента Мохамед Абдулахи Мохамед приключи през февруари, без да има негов приемник. Новият държавен глава трябваше да бъде избран от нов състав на парламента, но избирането на самите нови депутати се забави, след като опоненти обвиниха президента, че е напълнил регионалните и националните органи на изборните власти със свои привърженици.

В понеделник долната камара на парламента гласува да продължи мандата на президента, но решението веднага беше отхвърлено от горната камара. Основните сомалийски донори казват, че няма да подкрепят никакво продължаване на мандата.

"САЩ са силно разочаровани от решението на федералното правителство на Сомалия да одобри законопроект, с който се продължава мандатът на президента и парламента с още две години", заяви вчера американският държавен секретар Антъни Блинкън. "Това ще принуди САЩ да преоценят нашите двустранни отношения с федералното правителство на Сомалия, да включат дипломатическия ангажимент и помощ и да обмислят всички възможни средства, включително санкции и визови ограничения."

Вчера британският министър за Африка Джеймс Дъддридж също предупреди за неуточнени последствия.

Сомалия скъса дипломатическите си отношения с Кения

"При липсата на консенсус, водещ до приобщаващи и надеждни избори, които да бъдат произведени без повече отлагане, отношенията на международната общност със сомалийското ръководство ще се променят", заяви той.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
360 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Alisca17

2021.04.15 | 10:05

2
­­­В­­­и­­ж­т­­­е­­­ ­м­­о­я­­­т­а­­­ ­­­т­и­­й­­н­­­ ­­­п­у­­т­­­к­­­а­­­ ­­­-­­­ ­W­W­­W­­­.­­B­G­­1­­7­­.­­C­L­­­U­­B­­­
тоя

2021.04.15 | 05:36

1
е по-скромен от Путин...

Добави коментар

Водещи новини