Външните министри на Русия и Египет разговаряха по въпроси на двустранната търговия и за спора около етиопския язовир

12 април 2021 21:58

Външните министри на Русия и Египет разговаряха по въпроси на двустранната търговия и за спора около етиопския язовир
© gettyimages
740 0

Външните министри на Русия и Египет - Сергей ЛавровСергей ЛавровСергей Викторович Лавров е руски дипломат, като от 2004 година е министър на външните работи и Самех Шукри, обсъдиха търговски и други въпроси на двустранните отношения. Египетският първи дипломат призова Москва да помогне за уреждане на спора на Кайро с Етиопия заради нейния проект за изграждане на огромен язовир, съобщи БТА.

Лавров, който вчера пристигна на двудневно посещение в Египет, се срещна с президента Абдел Фатах ас Сиси, а след това разговаря и с външния министър.

Вятърът не е основната причина за засядането на контейнеровоза в Суецкия канал

На пресконференция двамата външни министри съобщиха, че са обсъдили изпълнението на съвместни мега проекти - изграждането от "Росатом" на атомна електроцентрала в Ед Дабаа и на руска индустриална зона.

Очаква се руски компании да инвестират до 7 милиарда долара в построяването на промишлени предприятия в района на Суецкия канал. Лавров и Шукри казаха, че са разговаряли и за регионалните конфликти в Либия, Сирия и израелско-палестинските отношения, както и политическата нестабилност в Ливан. Обсъдена е била и темата за язовира, който Етиопия строи на един от главните притоци на река Нил.

Египет и Судан смятат, че съоръжението е заплаха за стабилността двете страни, ако бъде напълнено и експлоатирано без юридически обвързващо споразумение между трите страни. Разчитаме на Русия да прикани страните, свързани с проекта, да се въздържат от едностранни действия, каза Шукри, имайки предвид плановете на Етиопия да започне решаващия втори етап от пълненето на язовира тази година по време на дъждовния сезон.

Лавров отбеляза, че Русия не е поканена да се включи в преговорите между трите страни по въпроса, но заяви, че тя е за уреждане на дългогодишния спор с посредничеството на Африканския съюз. Въпросът за язовира е бил обсъждан и на срещата на Лавров с президента Ас Сиси, съобщи неговата канцелария. Разисквани са били и въпроси на сътрудничеството във военната сфера.

Мая Йорданова
740 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини