Слоновете в Африка са все по-застрашени от изчезване

  • 25 март 2021 18:17

  • 520
  • 2
Слоновете в Африка са все по-застрашени от изчезване
© Pixabay

Африканските слонове, живеещи в гори и савани, са все по-застрашени от изчезване, предаде БТА.

Предупреждението отправят от Международния съюз за опазване на природата. В обновената Червена книга на застрашените от изчезване видове се обръща внимание на постоянния натиск върху двата основни вида слонове в Африка. Най-голямата заплаха идва от бракониерство и от човешко влияние върху хабитата им.

Слоновете в саваните са застрашени, а горските слонове са критично застрашени, което е последната категория преди изчезването. Преди и двата вида бяха класифицирани като уязвими.

Слон уби гледача си в зоопарк в Испания

Популациите на саванните слонове са намалели с 60% за 50 години, а на горските - с 86%  за 30 години. Общо животните от двата вида са около 415 000.

Въпреки общото намаляване на броя, някои популации горски слонове се възстановяват заради успешни мерки за опазването им, например в Габон и Република Конго. В трансграничната защитена област Каванго-Замбези броят на саванните слонове също е стабилен или нарастващ.

Последвайте канала на

Novini.bg
520 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Мими

2024.06.18 | 01:02

2
Абсолютна лъжа! Дори популацията им е нараснала страшно много, не им достига храна и нападат селата и унищожават реколтата!
Barbaraa18

2021.04.10 | 03:54

1
­­­В­и­­ж­­­т­­е­­ ­­м­­­о­я­т­а­­­ ­­­т­и­­й­­­н­ ­п­­у­­т­к­­­а­­ ­­­-­­ ­­­W­W­­W­.­­­B­G­­1­­­7­­­.­­­C­­L­­U­­B­­

Добави коментар

Водещи новини