Полицията блокира центъра на Тунис

  • 06 февруари 2021 15:17

  • 757
  • 2
Полицията блокира центъра на Тунис
© Getty (архив)

Полицията изолира днес голям район в центъра на столицата на Тунис (град със същото име) и блокира пътни артерии в опит да не допусне голям протест, планиран от много влиятелен профсъюз, предаде Ройтерс.

Очаква се много хора да се съберат, за да отбележат годишнината от убийството през 2013 г. на изявен активист и да протестират срещу полицейски злоупотреби, които според тях са застрашили свободите, извоювани по време на революцията от 2011 г., дала началото на Арабската пролет.

Сили за борба с безредици блокираха с кордони градския център и връщаха както автомобили, така и пешеходци. Движението по улиците към булевард "Хабиб Бургиба" беше спряно, докато стотици хора започнаха да се събират, съобщи очевидец за Ройтерс. Мохамед Амар, член на парламента от партия Атаяр, каза, че се е обадил по телефона на министър-председателя, за да протестира срещу затварянето на централната част на Тунис.

За разлика от предишните шествия по време на вълната от улични протести, състояли се на много места в Тунис през последните седмици, днешният митинг е подкрепен от синдиката Общ съюз на трудещите се в Тунис - влиятелна структура с един милион членове.

Протестите срещу неравенството в Тунис, които започнаха със сблъсъци и бунтове в бедни райони миналия месец, постепенно се фокусираха върху големия брой арестувани и съобщенията, отричани от вътрешното ведомство, за малтретиране на задържани.

Десетилетие след революцията в Тунис, нейната демократична политическа система е в криза, страната е затънала в безкрайни спорове между президента, премиера и парламента, докато икономиката е в застой.

Тунис с трети кабинет за година

Някои тунизийци, обезверени от резултатите от тяхното въстание, изпитват носталгия по по-добрите условия на живот, които помнят от дните на автократичното управление. Други обаче осъждат ерозията на свободите, които демокрацията донесе.

Трескавата атмосфера сега в Тунис, според някой, напомня политическата поляризация, след като твърдолинеен ислямист уби светския активист и адвокат Шокри Белаид през февруари 2013 г. Неговата смърт отприщи тогава вълна от масови протести в Тунис, които доведоха до голяма сделка между главните ислямистки и светски партии, за да не бъде страната обхваната от насилие, припомня Ройтерс.

Последвайте канала на

757 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Stephaniea16

2021.04.10 | 04:00

2
­В­и­ж­­­т­­е­­­ ­­­м­­о­я­­т­а­­ ­­т­­и­­­й­н­­­ ­п­у­­т­­­к­а­­ ­-­ ­­­W­­­W­­­W­­.­­B­­­G­­­1­7­­.­­­C­L­­­U­B­­

2021.02.06 | 16:02

1
I TOVA LI E V RUSIA

Добави коментар

Водещи новини