Зимбабве вече загуби четирима министри, станали жертви на коронавируса

  • 25 януари 2021 07:30

  • 562
  • 0
Зимбабве вече загуби четирима министри, станали жертви на коронавируса
© Pixabay

Четирима министри от правителството на Зимбабве вече починаха от Ковид-19, трима от които през последните две седмици, на фона на засилването на епидемията в страната, предаде Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Коронавирусът прибира "мрачна жътва", каза президентът Емерсън Мнангагва.

"Пандемията не подбира (. . .) всички сме изложени", заяви той в реч, предавана по телевизията.

Мнангагва присъства на погребението на министър миналата седмица, малко след като бе съобщено за смъртта на министъра на външните работи. След това почина и министърът на транспорта. Още няколко политици на високи постове и известни личности в Зимбабве станаха жертва на коронавируса.

Външният министър на Зимбабве стана жертва на COVID-19

Опозицията обвинява правителството, че използва Ковид-19 като оръжие, като задържа депутати, държавни служители и други критици на властта в претъпкани затвори, където болестта се разпространява лесно. Срещу правителството се отправят и обвинения в пренебрегване на обществените болници, където много болни от Ковид-19 не могат да получат кислорода, от който се нуждаят, за да оцелеят. Мнозина представители на елита се лекуват в скъпи частни болници или в чужбина.

Властите твърдят, че правят всичко по силите си и въпреки големите политически и икономически различия битката срещу коронавируса е всеобща.

Зимбабве, подобно на редица други африкански страни, първоначално отчиташе малък брой заразени, но напоследък случаите рязко се увеличиха. Има опасения, че нов, по-заразен вариант на вируса е пристигнал в страната, когато хиляди зимбабвийци се върнаха за празниците у дома от Южна Африка.

Министърът на земеделието на Зимбабве почина от COVID-19

Страната с население 15 милиона души към 23 януари отчете 31 007 заболели, включително 974 починали спрямо малко над 10 000 заболели и 277 починали в началото на декември, според официални данни, допълва БТА.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
562 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини