Близо 200 убити при междуплеменни сблъсъци в Дарфур

  • 19 януари 2021 08:17

  • 619
  • 1
Близо 200 убити при междуплеменни сблъсъци в Дарфур
© Getty Images/Guliver (архив)

Близо 200 души бяха убити при междуплеменни сблъсъци между араби и чернокожи в западната суданска област Дарфур през последните дни, предаде Асошиейтед прес.

129 човека загинаха, а 189 бяха ранени, при насилието в суданската провинция Западен Дарфур през уикенда, съобщи лекарска организация. Най-малко 50 хиляди души са били принудени да напуснат дома си.

Конфликт между двама мъже в бежански лагер в Дарфур взе 83 жертви

Сблъсъците между арабското племе ризейгат и представители на чернокожата етническа група масалити избухнали в петък, когато двама мъже се сбили в бежански лагер. Единият от тях - чернокож, намушкал смъртоносно с нож другия - арабин, припомни БТА.

В отмъщение арабски милиции нападнали бежанския лагер и други селища в района. Сред убитите е гражданин на САЩ, който пристигнал в Дарфур преди по-малко от два месеца, за да види семейството си.

В цял Западен Дарфур до ново нареждане е въведен полицейски час, който е в сила непрекъснато. Суданската армия разположи в провинцията допълнителни сили.

Най-малко 60 души бяха убити, а 40 - ранени, при изблик на насилие вчера в провинция Южен Дарфур. Сблъсъците, които избухнали след убийството на пастир, противопоставили същото арабско племе ризейгат на друга чернокожа етническа група - фалата.

Судан е управляван от преходно правителство с участието на военни и цивилни по колебливия си път към демокрация след свалянето на дългогодишния авторитарен президент Омар ал Башир през април 2019 г. Сблъсъците в Дарфур са предизвикателство за усилията на суданските власти да сложат край на избухнали преди десетилетия бунтовнически движения в западната област и други региони, повечето от чиито жители са принудени да обитават бежански лагери, отбелязва АП.

Насилието в Дарфур започна да се увеличава през последните месеци. На този фон мироопазващата мисия на ООН в суданската област започна да се изтегля на 1 януари - процес, който трябва да приключи до средата на тази година.

Обвиниха Судан в употреба на химическо оръжие

Конфликтът в Дарфур започна през 2003 г., когато чернокожи племена се разбунтуваха, обвинявайки доминираната от арабите суданска централна власт, че ги дискриминира. Правителството бе обвинено, че в отмъщение е въоръжило арабски номадски племена и че е позволило на тези милиции да нападат цивилни - твърдения, които то отрича, припомня АП.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
619 1

Коментари 1

Добави коментар
Toвa хлaпe

2021.01.30 | 10:06

1
c kaлашниka????

Добави коментар

Водещи новини