Конфликт между двама мъже в бежански лагер в Дарфур взе 83 жертви

  • 17 януари 2021 18:01

  • 2292
  • 3
Конфликт между двама мъже в бежански лагер в Дарфур взе 83 жертви
© Getty Images

Най-малко 83 души бяха убити, а 160 - ранени, при насилие между араби и чернокожи в суданската провинция Западен Дарфур, предаде Асошиейтед прес, като се позова на лекарска организация.

Сред жертвите има жени и деца. Насилието продължава спорадично днес, въпреки че обстановката започна да се успокоява, предаде БТА. 

Сблъсъците избухнали в петък, когато двама мъже се сбили в бежански лагер. Единият от тях - чернокож, намушкал смъртоносно с нож другия - арабин.

В отмъщение арабски милиции нападнали бежанския лагер и други селища в района. Сред убитите е гражданин на САЩ, който пристигнал в Дарфур преди по-малко от два месеца, за да види семейството си.

В цялата провинция Западен Дарфур до ново нареждане е въведен полицейски час, който е в сила непрекъснато.

Судан е управляван от преходно правителство с участието на военни и цивилни по колебливия си път към демокрацията. Сблъсъците в Дарфур са предизвикателство за усилията на суданските власти да сложат край на избухнали преди десетилетия бунтовнически движение в западната област и други региони, повечето от чиито жители са принудени да обитават бежански лагери.

Насилието в Дарфур започна да се увеличава през последните месеци. На този фон мироопазващата мисия на ООН в суданската област започна да се изтегля на 1 януари - процес, който трябва да приключи до средата на тази година.

Novini.bg
2292 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ахахххах

2021.01.17 | 21:00

3
Арабите са расисти !!!

2021.01.17 | 18:46

2
А бхк какво ще иззака по въпроса

2021.01.17 | 18:45

1
И това ми напира да влиза в Европа !

Добави коментар

Водещи новини