Близо 60 хиляди души са прокудени от домовете си от размириците в ЦАР, заяви ООН

15 януари 2021 16:04

Близо 60 хиляди души са прокудени от домовете си от размириците в ЦАР, заяви ООН
© Getty images
416 0

Броят на хората, прокудени от домовете си в резултат на размириците в Централноафриканската република (ЦАР), се е удвоил само за седмица до близо 60 000 души на фона на разрастващо се насилие след изборите. Това съобщи днес Върховният комисариат на ООН за бежанците, цитиран от Ройтерс.


Правителството на ЦАР воюва с бунтовнически групировки, които искат анулиране на резултатите от изборите на 27 декември, на които президентът Фостен-Арканж Туадера бе обявен за победител, въпреки твърденията за изборни измами, предаде БТА.


"Ясно е, че ситуацията . . . се влошава", заяви говорителят на Върховния комисариат за бежанците Борис Чеширков на брифинг на ООН в Женева. "Това, което чуваме (от бежанци) е, че някои от тях са разделени със семействата им, на някои близките им са били убити, а атаките са се засилили", каза той.


На 13 януари бунтовниците се насочиха към столицата Банги и 10 000 души избягаха само за един ден в Демократична република Конго, пресичайки река Убанги, съобщи Върховният комисариат. Други избягаха в Камерун, Чад и Република Конго.

Пожар унищожи стотици домове в лагер за бежанци рохинги в Бангладеш

Чеширков заяви, че достъпът до много от бежанците в Демократична република Конго е затруднен, и че комисариатът иска да мобилизира повече ресурси за организиране на доставки на хуманитарна помощ по въздух.

Novini.bg
416 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини