РЮА затваря сухопътните си граници за месец

  • 12 януари 2021 09:02

  • 690
  • 0
РЮА затваря сухопътните си граници за месец
© Getty (архив)

Република Южна Африка затваря за един месец сухопътните си граници и удължава срока на мерките срещу коронавируса, след безпрецедентно нарастване на случаите на заразяване, предизвикано от нов щам, съобщи АФП.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33050

Решението беше обявено вчера от южноафриканския президент Сирил Рамапоса.

До средата на февруари през границите ще се пропускат само товари със стоки и хора, пътуващи по здравословни причини или във връзка с учение.

Това решение беше взето след като хиляди хора се опитаха да влязат в РЮА от съседно Зимбабве, където беше наложена нова пълна карантина. Миналият уикенд напливът на хора от Зимбабве свари неподготвени имиграционните служители на граничния пункт Бейтбридж, втория по големина в страната, където разгневени тълпи бяха блокирани в задръствания, припомня агенцията.

Макар че нов, по-бързо разпространяващ се вариант на новия коронавирус е отговорен за повечето нови случаи на заразяване, страната с 59 милиона жители официално е регистрирала над 1,2 милиона случая на коронавирус, включително 33 хиляди починали.

Африка прехвърли прага от 3 милиона случая на зараза с COVID-19

РЮА очаква да получи първите си ваксини, един милион дози, този месец и половин милион през февруари. Правителството се надява да ваксинира две трети от населението до края на годината.

В страната е забранена продажбата на алкохол, а носенето на предпазни маски стана задължително. Въведен е вечерен час от 21 часа до 6 часа сутринта. Всички тези мерки бяха удължени вчера до ново нареждане

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
690 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини