В Тунис не се разбраха за либийско правителство

  • 16 ноември 2020 10:08

  • 381
  • 0
В Тунис не се разбраха за либийско правителство
© Getty (архив)

Воденият под егидата на ООН либийски политически диалог в Тунис за избиране на общо преходно правителство в Либия, завърши вчера без съгласие за имената на бъдещите лидери, предаде АФП.

"Разбрахме се да се срещнем пак след една седмица на виртуално заседание, за да се споразумеем за механизма на подбор на членовете на бъдещата власт", съобщи пратеничката на ООН за Либия Стефани Уилямс.

Събралите се от миналия понеделник 75 делегати в предградие на столицата Тунис трябваше да се договорят за национални избори и за избиране на премиер и трима членове на президентски съвет, които да образуват единна изпълнителна власт.

В петък ООН съобщи, че е постигнато споразумение за национални избори през декември 2021 г.
Откакто беше свален режимът на Муамар КадафиМуамар Кадафи Муамар Кадафи - Роден на 7 юни 1940 г., според версия е роден на  7 юни 1942 г. Държавен глава на Либия в подкрепено от НАТО въстание през 2011 г., Либия е потопена в насилие, а различни милиции спорят за територии, където гражданските власти не успяват да наложат контрола си.

В Либия подписаха примирие

Два съперничещи си лагера спорят за националната власт: признатото от ООН Правителство на националното съгласие в Триполи и маршал Халифа Хафтар, който владее източната част на Либия и е подкрепян от част от избрания парламент и председателя му Агила Салех.

 

Последвайте канала на

381 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини