Спецчасти на САЩ действаха в Нигерия

  • 31 октомври 2020 15:51

  • 7207
  • 5
 Спецчасти на САЩ действаха в Нигерия
© Getty (архив)

Американски гражданин, отвлечен в западноафриканската страна Нигер по-рано тази седмица, е бил освободен днес при светкавична операция от американски спецчасти в съседна Нигерия, където е бил държан за заложник от "въоръжени мъже", съобщи Пентагонът, цитиран от АП.

"Американският гражданин е в безопасност и е под грижите на Държавния департамент", се казва в съобщението и се добавя, че при операцията няма пострадали американски военни. Държавният департамент потвърди днешната операция, като поясни, че тя е била проведена в северната част на съседна Нигерия.

Филип Натан Уолтън бе отвлечен от своята ферма в Масалата, Южен Нигер, във вторник сутринта, след което похитителите му поискаха откуп от бащата на мъжа.

Отвлякоха американец в Нигер

В последно време в Нигер зачестяват атаки от екстремисти, свързани или с Ислямска държава (ИД), или с Ал Кайда. Преди два месеца екстремисти от ИД убиха шестима френски хуманитарни работници и техния гид от Нигер, докато те били на посещение в природен резерват източно от столицата.

Американски официален служител, пожелал анонимност, каза, че няма твърди индикации, че отвличането на Уолтън е свързано с тероризъм и че то по-скоро е имало за цел получаване на откуп. Но служителят добави, че американското правителство се е опасявало, че заложникът може да бъде предаден на друга терористична група, или че случаят може да се проточи твърде дълго.

Според него Уолтън сега е върнат в Нигер, а откуп не е платен.

Последвайте канала на

7207 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
майка си ли

2020.11.04 | 09:11

5
майка си ли търсят там???
сенко

2020.11.03 | 12:24

4
браво

2020.11.01 | 15:35

3
Стига глупости - прав си ама ходи се лекувай медицината доста напредна може и да ти се помогне
Рени

2020.10.31 | 18:15

1
А чих го дирят там.Явно и Нигерия е само територия като БГ.
Стига глупости

2020.10.31 | 20:19

2
Човека си има ферма и си я работи.Някой мързелив нигерийски комунист иска да му я вземе. Те на комунистите очите им са все в ЧУЖДОТО.

Добави коментар

Водещи новини