Танзанийската полиция е застреляла девет души души при безредици преди изборите

Голяма опозиционна партия в Танзания обвини полицията, че е застреляла поне девет души при безредици, избухнали заради предполагаеми измами в навечерието на президентските избори в страната, предадоха БТА и Асошиейтед прес.

Партията Алианс за промяна и прозрачност "Вазалендо" днес заяви също, че полицията е арестувала нейния кандидат за президент на полуавтономния остров Занзибар Маалим Сейф Шариф Хамад. Полицейски служител в град Занзибар, Мохамед Хасан Хаджи, потвърди ареста пред АП, но не даде повече подробности.

Полицията в град Пемба обаче не коментира твърденията на "Вазалендо", че полицаи снощи стреляли по хора в навечерието на предварителното гласуване в района.

Миньор от Танзания стана милионер с уникална находка

"Тази вечер армията разпределя избирателни урни в изборните секции, предназначени за предварително гласуване. Граждани в районите около изборните секции твърдят, че тези урни съдържат вече попълнени бюлетини", се посочва в изявление на партията и се допълва: "Съответно те се опитват да попречат тези урни да бъдат разпределени в изборните секции"

Първоначално полицията отговори със сълзотворен газ и бойни куршуми, се казва в изявлението.

Кандидатът за президент на "Вазалендо" в Занзибар, Маалим Сейф Шариф Хамад осъди убийствата. Впоследствие тази сутрин той бе арестуван в изборна секция, където бе отишъл да гласува" заяви партията.

"Животът на занзибарците има значение", се казва в изявлението, в което се настоява за незабавното освобождаване на кандидата.

В Занзибар днес имаше засилено присъствие на армията и полицията, а много пътища бяха блокирани.

Танзанийският президент Джон Магуфули се стреми да спечели втори петгодишен мандат на изборите утре, а опозиционните партии и правозащитни организации изразяват тревога, че вотът вече е манипулиран в полза на управляващата партия.

Популистът Магуфули бързо консолидира властта след спечелването на изборите през 2015 г. и издигна пречки пред масовите прояви на опозиционните партии. В навечерието на предстоящите утре президентски избори кандидати твърдят, че са станали обект на тормоз от страна на властите.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Африка

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет