Заради горски пожар евакуират туристи от Килиманджаро

Служители от танзанийския резерват Килиманджаро започнаха да евакуират чуждестранните туристи от някои зони в планината, застрашени от разрастващия се вече пети ден горски пожар в региона. Това съобщи днес южноафриканското радио Ес Ей Би Си, предаде ТАСС, цитирана от БТА. 

"Време е да евакуираме международния алпинистки лагер, тъй като площта на пожара расте", заяви Хенинг Шмид, туристически гид на Килиманджаро. По думите му днес около шест групи, включващи германци, австрийци и швейцарци, са били принудени да започнат спускане, спасявайки се от пламъците.

Пожарът се усеща из Килиманджаро дори далеч от неговия център. "Във въздуха има твърде много пушек, нощем палатките се покриват с дебел слой пепел, защото духат силни ветрове", казва планинската водачка Деби Бахман. Тя решила да спре изкачването на своята група към планинския връх.

Горският пожар на Килиманджаро започнал на 11 октомври около пладне, на височина 2700 метра - почти на половината път от подножието към върха. Районът е труднодостъпен, което влошава ситуацията.

Пожарът на Килиманджаро е опустошил 28 квадратни километра

Танзанийският министър на природните ресурси и туризма Хамис Кигвангала заяви вчера, че с огъня се борят 500 пожарникари. Планинските гори се ширят до 4100 метра височина.

Според ръководството на резервата вече са изгорели близо 28 квадратни километра гори и поляни. Изгорял е и туристическият лагер Коломбо.

Планината Килиманджаро в Североизточна Танзания е популярна туристическа дестинация за спортисти и любители на планински разходки. Всяка година тук идват над 20 000 алпинисти и повечето правят опит да изкачат връх Ухуру на 5895 метра надморска височина. Планинският масив е покрит с ледници. Сегашният пожар не е първият през това столетие - пламъци бушуваха в горите на Килиманджаро през 2012 и 2016 г., напомня ТАСС.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Африка

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет