Ливан обяви рамка за непреки преговори с Израел за уреждане на спора за границите

Председателят на ливанския парламент Набих Бери обяви днес рамка за непреки преговори с Израел за демаркацията на морската и сухопътната граница между двете страни, съобщи БТА.

"През последните 10 години призовавам ООН да очертае морската граница", каза Бери на пресконференция. Той заяви, че ще бъдат проведени срещи в представителството на ООН в Накура, Южен Ливан, под егидата на координатора на световната организация. Израелският енергиен министър Ювал Щайниц приветства това развитие и каза, че целта на Израел е да сложи край на спора за морската граница, "за да помогне за разработването на природни ресурси в полза на всички народи".

Експлозията в Ливан е била в оръжеен склад на Хизбула

По думите му Израел с готовност очаква започването на преки преговори в близко бъдеще. Бери каза, че двете страни са поискали САЩ да действат като посредник за демаркацията на границите. Той заяви, че след като бъде постигнато споразумение, то ще бъде подписано от Ливан, Израел и Временните сили на ООН в Ливан.

Израелското енергийно министерство каза, че преговорите за демаркацията на границите може да започнат в щабквартирата на силите на ООН в Накура след завършващия на 9 октомври еврейски празник Сукот.

САЩ приветстваха постигнатото съгласие между Израел и Ливан за рамка за преговори за уреждане на отдавнашния спор за границите, отбелязва Ройтерс. Американският държавен секретар Майк Помпейо каза, че обсъжданията между двете страни, които все още официално са в състояние на война, "могат да доведат до по-голяма стабилност, сигурност и благоденствие за ливанските и израелските граждани".

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Африка

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет