Фондацията "Грета Тунберг" дарява 150 хиляди евро за пострадалите от климатичните промени в Африка

Шведската екоактивистка Грета ТунбергГрета ТунбергГрета Тинтин Елеонора Ернман Тунберг, родена на 3 януари 2003 г. е шведска ученичка и климатична обяви, че основана от нея фондация ще дари 150 000 евро, за да подпомогне хората, засегнати от климатичните промени в Африка, предадоха БТА и ДПА.

Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец, както и организациите "Ойл Чейндж Интернешънъл" (Oil Change International) и "Солар Систър" (Solar Sister) ще получат по 50 000 евро, заяви Фондацията "Грета Тунберг".
Оттам допълниха, че Африка е "един от най-уязвимите региони за последиците от кризата с климата поради това, че с покачването на глобалните температури зачестяват горещите вълни, засушаванията и наводненията".

Средствата за Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец са за подпомагане на хуманитарната дейност в Африка.

Грета Тунберг с поредна климатична стачка

"Солар Систър" подпомага местни жени предприемачи в Танзания и Нигерия да изграждат екологично чист бизнес, използващ слънчева енергия, а "Ойл Чейндж Интернешънъл" се бори с "вредните петролни и газови проекти в Африка", добавя фондацията.

"Намираме се в глобална извънредна ситуация, която засяга всички ни", заяви Тунберг. "Но не всички страдат от последствията от нея еднакво. Африка е несъразмерно ударена от климатичната криза, въпреки че е сред най-малко допринасящите за нея".

Седемнайсет годишната екоактивистка вдъхнови глобалното движение за насочване на вниманието към климатичните промени чрез неходене на училище в петък. Тя организира първата си училищна стачка през август 2018 г.

Обявените днес парични дарения са от наградата в размер на 1 милион евро за хуманност, която през юли португалската фондация "Гулбенкян" присъди на Тунберг, посочва ДПА.

Тогава шведското момиче заяви, че парите от наградата ще бъдат дарени на организации и проекти за борба с климатичните промени и опазване на природата, особено в Глобалния Юг, където хората са най-засегнати.
 

Коментари

  1. 2020.09.25 | 11:15
    Toq reptil ne umrq li we
  2. 2020.09.23 | 17:56
    Дайте ги за лечението на това нещастно същество, използвано безогледно за корпоративни цели!
  3. 2020.09.23 | 17:49
    Малоумница
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Африка

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет