След инцидент с 50 жертви, растящият брой загинали в златните мини в ДР Конго беше отбелязан с розови ковчези

Боядисани в розово ковчези бяха подредени днес около хълм в Камитуга в източната част на Демократична република Конго, а спасители полагаха в тях телата на жертви на срутване в златна мина миналата седмица, в което загинаха 50 души, съобщава БТА.

До момента са извадени 19 тела, каза Александър Нганду Камундала, зам.-кмет на Камитуга, където живее една от най-старите общности на миньори в ДР Конго.

50 жертви при срутване на златна мина в ДР Конго

В целия град магазините и пазарите не работят в знак на почит към загиналите, а хората са останали по домовете си, каза Камундала.

Всяка година десетки хора загиват в импровизираните мини в ДР Конго, където често лошо екипирани миньори слизат надълбоко в търсене на руда. Ръководителят на местната организация на миньорите Анселм Нджунгу каза, че липсата на надзор от страна на правителството и на инвестиции в нужните инструменти, както и в предпазни средства правят инцидентите неизбежни.

ДР Конго е един от най-големите производители на злато в региона, но е сред най-малките износители, посочи ООН в годишния си доклад. В него се подчертава, че тонове злато се прехвърлят контрабандно в глобални вериги за доставки през източните съседи на ДР Конго.

Коментари

  1. 2020.09.15 | 07:24
    i pak nikvi vesti ot holandiq
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Африка

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет