Почина адвокат на Нелсън Мандела

  • 10 септември 2020 11:03

  • 395
  • 0
Почина адвокат на Нелсън Мандела
© Getty (архив)

Известният южноафрикански адвокат и право защитник Джордж Бизос е починал на 91-годишна възраст, предаде Би Би Си.

За кончината на юриста са съобщили от семейството му. "Нашият обичан роднина си отиде вчера в дома си. Той до последния си дъх бе заобиколен от най-близките си хора", се е посочвало в изявление на роднините на покойния.

Джордж Бизос (роден през 1927 г. в Гърция) на тринадесетгодишна възраст е избягал през 1941 година от окупираната от нацистите си родина в Южна Африка. Той и баща му Антонис са помогнали на новозеландски войници, част от британския експедиционен корпус, да се спасят от германски плен.

Джордж Бизос е завършил право и станал член на адвокатска колегия в Йоханесбург през 1954 г. Две години по-късно той е станал юридически представител на своя бивш състудент Нелсън МанделаНелсън Мандела Нелсън Ролихлахла Мандела е южноафрикански политик от народността кхоса, водач на Африканския.

Бизос е защитавал бореца за права на цветнокожото население на Южна Африка по време на т.нар. Процес Ровиния. Делото е  завършило  през 1964 г. с осъдителни присъди за Мандела и неговите сподвижници.

"Човек, който има високи професионални качества и притежава силно развито чувство за справедливост", по този начин политикът е определил своя адвокат години по-късно.

Настоящият държавен глава на Република Южна Африка Сирил Рамапоса е изразил съболезнования към семейството на починалия. "Отиде  си една знакова фигура от историята на нашата страна", се е посочвало в адреса.

Почина съратник на Нелсън Мандела

 

Последвайте канала на

395 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини