Мавриций пред екологична катастрофа заради петролен разлив

Властите на Мавриций се борят с огромен петролен разлив от японски товарен кораб, който заседна миналия месец край бреговете на популярния туристически остров, съобщава БТА.

Снимки от въздуха показват как петролното петно се разпространява по тюркоазените води край островната държава в Индийския океан. На други снимки от местния вестник "Експрес" се виждат почернели плажове и мъртви морски обитатели. Грийнпийс предупреди, че разливът от товарния плавателен съд ще има опустошителни последици.

Петролен разлив в Мексико затвори четири плажа

Корабът "Вакашио" заседна около 25 юли и от него сега изтичат тонове дизел и петрол в океана, информира Хепи Кхамбуле, председател на Грийнпийс Африка.

По думите му хиляди видове са застрашени заради замърсяването, като ще има и сериозни последици за икономиката, продоволствената сигурност и здравето на острова. Екипажът от 20 души е в безопасност.

Дебора де Шазал, която ръководи фондацията "Мавританска дива природа", работеща с правителството за справяне с бедствието, каза пред ДПА, че корабът е превозвал 4000 тона петрол. Екипажът е под карантина. Корабът е пътувал от Сингапур за Бразилия. За да се предотвратят отрицателни последици за околната среда, поставихме ограда и започнахме да събираме петрола, заяви представител на компанията, като допълни, че причините за инцидента се разследват.

Министерството на околната среда на острова посочи в изявление, че е съставило комисия, която да определи как най-добре да се почисти разливът. Ведомството е предупредило обществеността да не посещава засегнатия район заради токсичните изпарения.

Коментари

  1. 2020.08.08 | 07:41
    Човека унищожава природата и всичко естествено и живо. Долен вид същества .
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Африка

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет