Над половин милион са заразените с COVID-19 в Афика

Потвърдените случаи на коронавирус в Африка вече са над половин милион, съобщи здравният министър на Република Южна Африка Звели Мхизе, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 15965

По данни на Африканските центрове за контрол и превенция на заболяванията заразените на континента са над 509 000, след като Южна Африка отчете пореден ден с над 10 000 потвърдени случая, превръщайки се в нова гореща точка. В страната са установени 43 процента от всички случаи на коронавирус в Африка, отбелязва АП.

Действителният брой на заразените сред населяващите континента 1,3 милиарда души не е известен, тъй като 54-те африкански държави изпитват недостиг на материали за извършване на тестове, което представителката на Световната здравна организация за Африка Мачидисо Моети определи миналата седмица като огромен проблем.

Броят на коронавирусните инфекции в Африка надхвърли 321 000

До момента тестването е съсредоточено в столиците, но заразата се разпространява и извън тях.

Досега COVID-19 е отнел живота на 11 955 души в Африка - повече, отколкото ебола при епидемията в Западна Африка през 2014-2016 г., отбеляза днес СЗО.

При положение, че в над една трета от африканските страни броят на заразените се е удвоил през изминалия месец, заплахата Ковид-19 да претовари крехките здравни системи на континента ескалира, каза днес Моети.

COVID-19 в РЮА: 111 жертви за 24 часа

За момента Африка избягва катастрофата. Ако страните успеят да подобрят тестването, проследяването и изолацията, можем да забавим разпространението на вируса до контролируемо равнище, добави тя.

Системите за здравеопазване в Африка са най-слабо финансираните и с най-малко персонал в света. Само в Южна Африка заразените с вируса медици са вече над 4800. Половината от тях са медицински сестри, предупреди министър Мхизе.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 15965

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

  1. 2020.07.09 | 11:28
    нищо работа, със спин са милиони.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Африка

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет